april 21, 2023

Šentjurjevo – mlaj, sejem, pohod, kisla župa in še marsikaj

Minulo soboto se je s koncertom Šentrock začelo letošnje Šentjurjevo. Vrhunec dogajanja bo ta konec tedna.

Sicer precej miren Zgornji trg se ob Šentjurjevem spremeni v zelo živahno ulico, ki jo napolnijo sejmarji. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

»Šentjurjevo 2023 prinaša pomlad v deželo Šentjur Tour. Obetajo se koncerti, veselice, sejem, tekmovanja, razstava starodobnikov in vonj po kisli župi,« pravijo organizatorji tradicionalnega Šentjurjevega. Letos prinaša več kot 20 dogodkov, ki se bodo sklenili 7. maja.

Mlaj bodo postavljali na roke
Središče dogajanja Šentjurjevega je staro jedro Šentjurja – Zgornji trg. Na današnje petkovo popoldne bodo tam postavljali mlaj. Dogodek bo prava paša za oči, pravi predsednik Mestne skupnosti Šentjur Matjaž Kovačič:

Ob tem bodo obiskovalce v preteklost popeljali tudi gasilci:

Dogodek bodo nadaljevali še z večernim dogajanjem – med drugim bodo razglasili Ipavčeva vina ter podelili priznanja za najboljši kruh, pripravljajo pa še koncert ansambla Murni in Šentjurskih muzikantov.

Sobotni sejem s pestrim dogajanjem
Osrednje dogajanje Šentjurjevega bo sicer na jutrišnjo soboto, s tradicionalnim sejmom in bogatim zabavnim, športnim in glasbenim dogajanjem ter nekaj zanimivimi tekmovanji. Kovačič med drugim našteva:

Teden bodo v nedeljo zaokrožili s slovesnostjo na Resevni, kjer bodo še uradno – tudi s pohodom – proslavili končanje obnove planinskega doma.

Pevski zbori in stari avtomobili
Šentjurjevo se bo nadaljevalo še v prihodnjem tednu, ki prinaša tradicionalno, 31. Šentjurjevo revijo odraslih pevskih zborov, na praznični četrtek pa bo razstava starodobnih avtomobilov in motorjev, ki je že prav tako stalnica. Zadnje dejanje Šentjurjevega bo 7. maja, koncert ljudske in ponarodele glasbe Etno Botričnica.

Podroben program Šentjurjevega najdete TUKAJ. (AD)