september 30, 2023

Šmarski Lemberg vas bo popeljal v srednji vek

Lemberg pri Šmarju bo na današnjo soboto zavzela srednjeveška grajska gospoda. Zavod za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah vabi na 6. srednjeveški dan.

Utrinek z enega od minulih srednjeveških dni. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Da šmarski zavod za turizem, šport in mladino s pomočjo več društev in skupin srednjeveškši dan pripravlja prav v Lembergu, ni naključje. Lemberg ima srednjeveški trg z Rotovžem in je eden najbolj ohranjenih avtentičnih jeder na Slovenskem.

Na 6. srednjeveškem dnevu bodo postavili srednjeveške tabore, med drugim pripravljajo tekmovanje v lokostrelstvu, metanje sekiric, prikaz viteških bojev, v kraj bodo prišli konji, okrepčali se boste lahko v srednjeveški kuhinji in kupovali dobrote na srednjeveški tržnici. Obljubljajo tudi razstavo orožja, srednjeveške plese in glasbo, replike oblačil in oklepov, cirkuško predstavo in gledališko predstavo za otroke, Lemberg bo obiskala grajska gospoda, spoznali boste tudi grajske pisarje in umetnike.

Še podrobneje je dogajanje, ki bo v Lembergu od 11. do 18. ure, predstavila Špela Žaberl Vravnik iz Javnega zavoda za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah, v pogovoru s Silvestrom Javornikom. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku: