september 28, 2020

V Lembergu so se vrnili v srednji vek

V soboto je bil v Lembergu pri Šmarju tretji Srednjeveški dan. Obiskovalce so popeljali v zgodovino ter jim prikazali, kakšno je bilo življenje nekoč. Prišli so vitezi, lokostrelci, konjeniki in grajska gospoda. V Lembergu smo bili tudi mi.  

Tudi konjenica je prišla v srednjeveški Lemberg. (Foto: Štajerski val)

Kljub strogim ukrepom prireditev uspela 
3. Srednejveški dan je v Lembergu organiziral Zavod za turizem, šport in mladino Šmarje. Pripravili so srednjeveško tržnico in kuhinjo, svoje ročne spretnosti so pokazali obrtniki in rokodelci, na svoj račun pa so prišli tudi najmlajši, saj so se lahko udeležili srednjeveških delavnic za otroke. Ni manjkalo niti vitezov in lokostrelcev. Kaj pa je bilo obiskovalcem najbolj všeč? 

Ob ritmih srednjeveške glasbe so se po glavnem trgu v Lembergu sprehajali tudi konjeniki in grajska gospoda, ki so predstaviljali srednjeveški stil oblačil in življenja iz tistega časa. Obiskovalce smo tako povprašali tudi, če bi se vrnili v čas srednjega veka.



Seveda pa dogodek ni minil brez upoštevanja varnostnih ukrepov ob novem koronavirusu. Špela Žaberl iz Zavoda za šport, turizem in mladino Šmarje o tem, kako so dogodek vseeno izpeljali:

Nekaj foto utrinkov s 3. Sredenjeveškega dneva v Lembergu, ki je bil nekoč izjemno pomembno središče, na kar še danes spominja Rotovž, poglejte v spodnji galeriji. (JB)