april 15, 2024

Teden turističnih kmetij prinaša številna doživetja

Smo v Tednu turističnih kmetij. Do nedelje 30 kmetij ponuja vodene oglede in različne dejavnosti, s čimer želijo obiskovalcem približati življenje na podeželju. V projektu sodelujejo tudi kmetije iz naših krajev.

Ponudniki med drugim predstavljajo bogato tradicijo in dediščino slovenskih kmetij. (Foto: Pixabay)

V petek smo vstopili v Teden turističnih kmetij. Kot sporočajo iz Združenja turističnih kmetij Slovenije, je namen projekta obiskovalcem približati življenje na podeželju in jim omogočiti vpogled v bogato tradicijo in dediščino turističnih kmetij.

Izbrane turistične kmetije v tem tednu ponujajo številna raznolika doživetja, nekatere v sklopu počitniških paketov, ostale v obliki dnevnih izletov. Obiskovalci se lahko udeležijo kulinaričnih delavnic, vodenih ogledov kmetij, degustacij, delavnic domače obrti in opravil na kmetiji, aktivnosti v naravi ali kosil in večerij z lokalnimi tradicionalnimi okusi. Več informacij o sodelujočih kmetijah najdete na spletni strani tukaj. Na vsako doživetje se je treba najaviti.

O projektu smo sicer spregovorili s podpredsednico Združenja turističnih kmetij Slovenije Urško Topolšek Planinšek. O namenu projekta in kaj vse kmetije v tem tednu ponujajo, pa tudi o svoji kmetiji Urška s Stranic ter ostalih kmetijah iz naših krajev, se je z njo pogovarjala Klara Klobasa:



V Sloveniji imamo približno 1000 kmetij oziroma nosilcev dejavnosti turizma na kmetiji, ki imajo registriranih 1355 oblik dejavnosti. (KK)