marec 23, 2023

Žalska fontana piv gre letos v vesolje

V Žalcu so predstavili nekaj podrobnosti prihajajoče, 8. sezone Fontane piv Zeleno zlato. Pipe bo dvignila 1. aprila, na njej pa se bo letos predstavljalo 19 pivovarjev z 21-imi pivi. Kot vsako leto bo fontana tudi tokrat imela ambasadorja, se pa obeta tudi nekaj novosti.

Pivo bo iz žalske fontane letos prvič priteklo 1. aprila. (Foto: Radio Štajerski val)

Lanskega ambasadorja Matjaža Jelena, pevca skupine Šankrock, bosta v novi sezoni Fontane piv Zeleno zlato nasledila komik in igralec Tilen Artač ter Ani Frece, pevka domačinka. Letos se bo na fontani skozi sezono predstavljalo 19 pivovarjev z 21 pivi, obeta pa se tudi nekaj novosti. Med drugim je novost smartfoto točka, ki omogoča brezplačno fotografiranje. Fotoaparat je nameščen na visokem drogu, zorni kot fotografije tako lahko zajame vso fontano. Fotografijo preprosto dobite na elektronski naslov ali na telefon preko sporočila sms.

Smartfoto točka pri Fontani piv Zeleno zlato.

Novo je tudi ozvočenje pri fontani, ki bo za vzdušje skrbelo takrat, ko ne bo koncertov. Še ena zanimivost, ki jo prinaša nova sezona na fontani, pa je povezana z vesoljem, a za zdaj v Žalcu ostajajo skrivnostni. Nekaj podrobnosti so razkrili le v zapisu: »tradicijo hmeljarstva in pivovarstva bomo ponesli v vesolje. Pridobili smo že del dovoljenja, da bomo lahko v kratkem na fontano pogledali z vesolja, da bomo v vesolje ponesli nekaj našega. Gre za edinstveni projekt v Sloveniji, tehnično zelo zahteven, ki ga bomo filmsko dokumentirali. Kdaj točno se bo projekt izvedel pa je odvisno tudi od vremenskih pogojev. V zadnjem času nam močan veter ni naklonjen. Želimo si, da bi izstrelitev iz Žalca opravili še pred odprtjem fontane in nato zvečer predvajali video zapis na velikem zaslonu, a v primeru neustreznih vremenskih pogojev bomo izstrelitev iz centra Žalca opravili najkasneje do konca maja 2023.«

Sicer pa se tudi v letošnji sezoni vračajo tradicionalne prireditve, denimo Kriglfest, Pohod po hmeljski poti, tretji izbor Naj piva Slovenije, Srečanje fontan, ko se srečajo fontane vina Vodole, Izvir cvička, fontana Marezige ter fontana piv. Vračata se tudi Savinjski oktoberfest in Hmeljarski likof. Zanimiv bo gotovo tudi štart druge etape kolesarske Dirke po Sloveniji 15. junija, Rally dolina zelenega zlata za državno prvenstvo, ki bo 26. avgusta ter kongres Gasilske zveze Slovenije v oktobru. Še več podrobnosti najdete TUKAJ. (NS)