junij 2, 2022

Žuželke v Rogatcu so dobile hotel

Cinkarna Celje je že 14. leto za dijake in učence iz širše celjske regije organizirala ustvarjalni natečaj. Na tokratnem, ki so ga poimenovali S cveta na cvet, je sodelovalo 29 šol, učenci in dijaki so med drugim izdelovali hotele za žuželke. Zmagovalnega v kategoriji srednjih šol najdete v Muzeju na prostem v Rogatcu, pogovarjali smo se z eno od njegovih avtoric.

Zmagovalni hotel za žuželke so izdelale Jerneja Sikošek, Ula Bezgovšek, Nika Zatler in Isa Košak, dijakinje prvega letnika Gimnazije Celje - Center, pod vodstvom mentorice Mojce Šmit. (Foto: GCC)

Približno 700 mladih je v okviru projekta to šolsko leto izdelovalo hotele za žuželke in sejalo medovite rastline. Namen natečaja, s katerim so se v Cinkarni Celje pridružili širši pobudi Čebelarske zveze Slovenije k zasajevanju medovitih rastlin, je bil tako opozoriti na pomen opraševalcev. Tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič:

Mladi so med drugim izdelali 12 različno velikih hotelov za žuželke in na novo uredili več kot 25 gredic z različnimi medovitimi rastlinami. Najboljše na natečaju je Cinkarna Celje tudi letos nagradila. V prvi triadi je zmagala OŠ Frana Kranjca Celje, v drugi triadi celjska OŠ Lava, v tretji triadi pa Tretja Osnovna Rogaška Slatina. Med srednjimi šolami je slavila Gimnazija Celje - Center. Nagrajenci se bodo med počitnicami brezplačno zabavali v celjskem Tehnoparku.

Mi smo se o ideji za hotel za žuželke, ki nosi ime Vili, stoji pa v Muzeju na prostem v Rogatcu, pogovarjali z eno od avtoric, dijakinjo Jernejo Sikošek iz Gimnazije Celje - Center: 




Utrinek z zaključka natečaja z razglasitvijo zmagovalcev. (Foto: Cinkarna Celje)