oktober 27, 2019

Zakaj je topla jesen indijansko poletje?

Zadnjih nekaj tednov nas razvajajo skoraj poletne temperature v jesenskih mesecih - indijansko poletje. Od kod pa izvira ta izraz?

Preden smo toplo jesen poimenovali indijansko poletje, smo ji rekli babje poletje. (Foto: Pixabay)

Indijansko poletje je že več stoletij razširjen pojem. Nadpovprečno tople jeseni, zlasti oktobra in novembra, naj bi ljudje z njim opisovali že pred 18. stoletjem. O izvoru fraze pa obstaja več razlag.

Iz Indije?
Ena pravi, da se je izraz pojavil v času, ko je bila Indija še britanska kolonija ter je bilo podnebje v Indiji bolj milo od britanskega. Izraza Indijec in Indijanec sta v angleščini namreč enaka - Indian. Poleg tega pa čas, ko se je izraz uveljavil v Angliji, sovpada z zlatim časom britanske nadvlade v Indiji.

Ali iz Amerike?
Veliko bolj verjetna pa je razlaga, da indijansko poletje izvira z vzhodne obale ZDA, kjer tople jeseni niso nič nenavadnega. Po mišljenjih nekaterih naj bi izraz segal v čas življenja ameriških Indijancev, ki so milo jesen izkoristili za pripravo zalog hrane za zimo. Tega sicer ne potrjuje ameriški vremenski zgodovinar William Deedler, čeprav verjame, da indijansko poletje izvira iz ZDA, poroča britanski The Guardian.

So pa izraz po prvotnih prebivalcih Amerike verjetno poimenovali prvi Evropski priseljenci. Tudi zato, ker naj bi bil pojav bolj pogost na območjih, kjer so Indijanci živeli. (TMG, vir: The Guardian, The Phrases Finder)