september 13, 2019

Zakaj po obnovi ceste mimo Stopč počasneje kot nekoč?

Med Šentjurjem in Grobelnim – mimo Stopč – se po dolgi obnovi le peljemo po novi cesti. A številni poslušalci ste se na nas obrnili z vprašanjem, zakaj je zdaj omejitev na tem odseku 50 kilometrov na uro, pred obnovo pa je bila 60. Prav tako smo preverili, zakaj je obnova trajala toliko časa.

Pazite, da v Stopčah ne prekoračite hitrosti, ki je po novem 50 kilometrov na uro. (Foto: Štajerski val)

Za varno vožnjo skozi naselje 
Cesta mimo Stopč je zdaj širša kot prej in ima odstavne pasove. Ob tem so ob njej zgradili pločnik in kolesarsko stezo. Hitrost je na tem odseku kljub temu zdaj omejena na največ 50 kilometrov na uro, kar označuje obrobljena tabla za naselje. Direkcija za infrastrukturo nam je na naše vprašanje, zakaj po obnovi znižanje dovoljene hitrosti, odgovorila s citatom iz Zakona o cestah, ki opredeljuje definicijo naselja. »V skladu z Zakonom o cestah je ’naselje pozidano območje ob cesti, ki ga sestavlja vsaj deset stanovanjskih stavb, ki tvorijo prostorsko celoto, v kateri se pešci in vozila lahko vključujejo v promet na tej cesti preko dovoznih poti, ulic, trgov, parkov ali drugih javnih površin, meje naselja pa so označene s predpisano prometno signalizacijo; v naselje so vključeni tudi deli cest znotraj pozidanega območja, ob katerih ni stanovanjskih stavb’,« so zapisali in dodali, da sta na tem odseku še dodatna dva prehoda za pešce, zato je omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro.

Omejitev 50 km/h določata tabli za začetek in konec naselja, ki imata črno obrobo. (Foto: Štajerski val)

Zamude projekta niso podražile 
Cesto so sicer začeli obnavljati maja lani, po prvih informacijah je bil zaključek del predviden do konca lanskega oktobra. A dela so se precej zavlekla. Novembra lani so nam iz Direkcije za infrastrukturo pojasnili: »Med izvedbo del so se pojavile okoliščine, kot je dodatna prestavitev komunalnih vodov. Zaradi zagotavljanja prevoznosti se dela izvajajo po fazah zaporedno, kar je bistveno vplivalo na dinamiko del, zato je izvajalec zaprosil za podaljšanje roka. Glede na to, da se približuje zima in v tem času določenih del ni mogoče opravljati, je zaključek del predviden konec junija prihodnje leto.« A tudi do letošnjega junija cesta še ni bila končana, z aneksom so pogodbeni rok podaljšali še za dva meseca. »Zamuda je nastala, saj niso bila pridobljena še vsa dokazila o razpolaganju z zemljišči,« pravijo na direkciji. Zagotavljajo, da se projekt zaradi zamud ni podražil, država je za obnovo ceste skozi Stopče zagotovila nekaj več kot 1,7 milijona evrov. (AD)