januar 31, 2021

31. januar je dan brez cigarete

Zadnji januarski dan je vsako leto namenjen obeleževanju dneva brez cigarete, ki kadilcem pomeni priložnost za opustitev kajenja. Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje sicer kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje, kar je v času koronavirusa zelo pomembno, saj prenehanje kajenja predstavlja dodatne koristi za zdravje.

Naj bo 31. januar priložnost, da se odpoveste kajenju. (Foto: Pixabay)

Ukrepi proti kajenju
V Sloveniji je bilo v zadnjih letih sprejetih kar nekaj ukrepov proti kajenju, na primer popolna prepoved oglaševanja tobačnih izdelkov, dovoljenja za njihovo prodajo, pa tudi prepoved okusa mentola v cigaretih. Po besedah Vesne Kerstin Petrič, generalne direktorice Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje, je v pripravi za sprejem na Vladi Republike Slovenije pripravljen predlog desetletne Strategije za zmanjševanje posledic rabe tobaka 2021-2030.

Zakaj je kajenje nevarno?
Nikotin ima pomembne škodljive učinke, še posebej med mladimi – povzroča namreč zasvojenost. Nikotin je živčni strup, ki se uporablja tudi v poljedelstvu, kot insekticid, ter v veterini za zatiranje parazitov. Večji odmerki povzročajo tresenje rok, zmanjšano vrednost kisika v krvi, otežijo dihanje in v skrajni obliki komo, ki lahko vodi v smrt. Privede lahko do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti.

Število kadilcev se niža
Zmanjševanje števila kadilcev med mladostniki v Sloveniji beležimo že približno dve desetletji, najnovejši podatki pa kažejo, da se število kadilcev zmanjšuje tudi pri starejših, zlasti med moškimi. Odstotek kadilcev med prebivalci, starimi med 25 in 74 let, se je v tem obdobju v Sloveniji po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje s 23 znižal na 20 odstotkov.

Kje poiskati pomoč?
Mnogi posamezniki zaradi zasvojenosti z nikotinom kajenje težko opustijo, še posebej, če to poskušajo storiti sami, brez pomoči. Pred epidemijo novega koronavirusa so potekala številna brezplačna individualna svetovanja in skupinski porgrami za opuščanje kajenja, kar v trenutni situaciji ni možno. Še vedno pa je dostopna brezplačna telefonska številka za pomoč pri opuščanju kajenja - 080 2777. Telefon deluje vsak dan med 7. in 10. uro dopoldne ter med 17. in 20. uro popoldne. (JB)