april 11, 2024

Bodo odrasli s celiakijo dobili dodatek za prehrano?

V akciji našega radia Iskra tedna za iskro leta je naziv najbolj iskrive izjave v lanskem letu dobila izjava predsednice Slovenskega društva za celiakijo Majde Jurše. Državo je pozvala, naj vendarle uredi dodatek za prehrano tudi za odrasle osebe s celiakijo, ki ne smejo uživati glutena. Zdaj so do dodatka namreč upravičene le mladoletne osebe. Kaj odgovarjajo na ministrstvu za zdravje?

Slovensko društvo za celiakijo je na slovesnosti ob razglasitvi iskre leta pripravilo tudi pogostitev v brezglutenskem kotičku.

Iskro leta 2023, ki smo jo razglasili na slovesnosti v marcu, so med 12 iskrivimi izjavami izbrali poslušalci Štajerskega vala. Največ glasov je dobila izjava Sladkogorčanke Majde Jurše, predsednice Slovenskega društva za celiakijo, ki poudarja, da je edino zdravilo za celiakijo prehrana brez glutena. V iskri leta je povedala:

Ali bodo pobudi prisluhnili, smo povprašali ministrstvo za zdravje. Odgovorili so nam: »Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je v pristojnosti ministrstva, ureja pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja za vrojene motne presnove. Celiakija se po mnenju razširjenega strokovnega kolegija (RSK) internističnih strok ne uvršča med vrojene motnje presnove, saj gre za kronično, trajno imunsko pogojeno preobčutljivost na gluten, kjer je za vzdrževanje zdravja potrebna trajna brezglutenska dieta. Poleg tega ministrstvo v svoji pristojnosti nima zakonodaje, ki bi urejala sistem dodeljevanja finančne pomoči posameznikom.«

Vseeno pa na ministrstvu dodajajo, da iščejo rešitve. »Pripravili smo strokovna izhodišča za zakonodajno ureditev (katere osebe so upravičene, pogoje za upravičenost) in preučujemo nadaljnje rešitve za ureditev tega področja,« so še zapisali na naše vprašanje.

Majda Jurše je ob tem prepičana, da je nujno še naprej glasno opozarjati na težave bolnikov s celiakijo, saj da lahko vsak pogovor o tem privede do izboljšanja stanja:




Majda Jurše, ki si prizadeva za izboljšanje kakovosti življenj oseb s celiakijo ter za osveščanje javnosti o tej bolezni, je osvojila naziv iskre leta 2023 na Štajerskem valu. (Foto: Štajerski val)