marec 12, 2024

Celjska bolnišnica z lastnima programoma kardio in nevrokirurgije

V Splošni bolnišnici Celje bodo letos odprli lastni kardiokirurški oddelek, načrtujejo tudi samostojni oddelek nevrokirurgije. Računajo, da bosta pridobitvi omogočili tudi skrajšanje čakalnih dob.

Lastna oddelka kardiokirurgije in nevrokirurgije sta za bolnišnico, kot pravijo, velika pridobitev. (Foto: Štajerski val)

Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da so s sprejetjem Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, katere namen je povečati dostopnost do zdravstvenih storitev in odprave oziroma skrajševanja čakalnih dob prejeli sredstva za izvajanje programa kardiokirurgije, to je operacij na odprtem srcu, in sicer 100 posegov na leto oziroma 50 posegov v letošnjem letu. Poleg lastnega kardiokirurškega oddelka letos v bolnišnici načrtujejo tudi ustanovitev samostojnega oddelka nevrokirurgije. Ta v celjski bolnišnici trenutno obratuje kot odsek znotraj travmatološkega oddelka. „Kljub temu v zadnjih letih beležimo 30 odstotno rast števila operacij programa nevrokirurgije, zato trenutna kadrovska zasnova in sledenje vsesplošnem dinamičnem in hitro razvijajočem se področju nevrokirurgije zahtevata tako ustrezno prostorsko ureditev kot investicijo v opremo,“ so pojasnili v sporočilu za javnost.

Srčno-žilna obolenja kriva za kar tretjino smrti
V sodobnem svetu, kot pojasnjujejo v bolnišnici, predstavljajo kardiovaskularna obolenja kar eno tretjino vzrokov za smrtnost. Programa kardiokirurgije zato, kot pravijo, ne bodo izvajali zgolj za potrebe matične regije, temveč celotne države, zlasti za sosednje regije, del Dolenjske, Koroške, Posavja in Zasavja. Pričakujejo, da bo število prebivalcev, ki bodo v celjsko bolnišnico gravitirali za dejavnost kardiokirurgije, okoli 350.000. „To hkrati pomeni, da bo poseg potekal v pacientovem domačem okolju, kar olajša tako obiske pacientov kot komunikacijo s svojci, izvajanje posegov v bolnišnici pa bo seveda vplivalo na krajšanje čakalne dobe v državi in zagotavljanje hitrejše in lažje dostopnosti do posega z manjšim čakanjem v bolnišnici,“ dodajajo.

Lani več kot 400 nevrokirurških posegov
V celjski bolnišnici pojasnjujejo, da je že več kot dve desetletji oskrba poškodovancev s poškodbo glave in nekaterih akutnih nevroloških stanj primarna dejavnost nevrokirurgije. Pred devetimi leti so začeli širiti dejavnosti v sodelovanju z nevrokirurgi iz UKC Maribora in uvajanjem hrbtenične kirurgije. V letu 2020 so začeli izvajati tudi druge veje nevrokirurgije, najprej z rednimi operacijami malignih in benignih tumorjev možganov in hrbtenjače. Danes celostno oskrbijo degenerativne bolezni hrbtenice, kot edini v državi pa izvajajo tudi izvajajo tudi program nevromodulacije za Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča. „Od leta 2020, ko smo oskrbeli manj kot 100 bolnikov, pa do lanskega leta, ko smo izvedli več kot 400 velikih posegov, se s tem redno stopnjuje tako število oskrbljenih bolnikov kot zahtevnost patologije, hkrati pa zanimanje mladega kadra za nevrokirurško dejavnost ves čas strmo raste,“ pojasnjujejo in dodajajo, da se z ustanovitvijo samostojnega oddelka ne bodo izboljšali le delovni pogoji za trenutne in bodoče zaposlene nevrokirurge ter ostalo zdravstveno osebje, temveč bosta razširitev dejavnosti in investicija v opremo zagotovili povečanje varnosti posegov, omogočili visokokakovostno oskrbo bolnikov z boleznimi, poškodbami ali motnjami živčnega sistema in izboljšali dostop do nevrokirurške oskrbe za vse bolnike. (NS)