februar 6, 2024

Celjska urgenca poka po šivih, razglasili rumeni alarm

Poziv iz celjske bolnišnice: na urgenco sodijo le nujna stanja

V Urgentnem centru Celje je že vse od začetka leta velika gneča. Vse tri enote – za hitre preglede, bolezni in poškodbe – so prezasedene. V celjski bolnišnici znova pozivajo, da sodijo v urgentni center le nujna stanja.

Število obravnav v Urgentnem centru Celje je v začetku tega leta naraslo, še dodatno od začetka zdravniške stavke. (Foto: arhiv Štajerski val)

Nalezljive bolezni in poškodbe
Velika gneča v celjskem urgentnem centru je posledica epidemije nalezljivih bolezni, pa tudi, kot so zapisali v Splošni bolnišnici Celje, epidemije poškodb. »V zadnjih treh tednih presega število obravnav v Enoti za hitre preglede preko 130 dnevno, v Enoti za bolezni pa 50 na dan, k čemer je treba prišteti še preko 30 infektoloških bolnikov, ki iščejo pomoč v Enoti za bolezni. Kljub drugačnim potrebam, kadrovska stiska ne dovoljuje dveh dežurnih infektologov, kar še povečuje stisko zdravnikov in medicinskih sester v času medicinskega izrednega dogodka. Po napovedih epidemiologov naj bi vrh epidemije presegli v naslednjih 10 dneh. Na infekcijskem oddelku je zasedenost postelj dnevno preko 100 % (bolniki ležijo na zasilnih ležiščih), enaka situacija z zasilnimi ležišči je na internističnih oddelkih,« sporočajo iz Splošne bolnišnice Celje.

Lani na dan povprečno 270 pacientov, včeraj kar 363
Resnost situacije dokazuje statistika. V lanskem letu so v urgentnem centru na dan povprečno obravnavali 270 pacientov, v letošnjem januarju pa 310. Zaradi stavke zdravnikov so se po 15. januarju številke še povzpele, saj pomoč v celjskem urgentnem centru iščejo tudi pacienti, ki zdravstvene obravnave ne morejo opraviti pri svojem osebnem zdravniku. Do začetka februarja so tako na dan povprečno obravnavali 325 pacientov, samo na včerajšnji ponedeljek pa jih je bilo 363.
V urgentnem centru paciente razporedijo glede na nujnost njihovega stanja. (Foto: arhiv Štajerski val)

»Delo v urgentnem centru je postalo za zdravnike in medicinske sestre preveč stresno. Bolnikov je namreč preveč glede na kadrovske kapacitete, povprečno so vse bolj stari, polimorbidni, mnogo od njih jih potrebuje paliativno oskrbo ali pa jih svojci kljub temu pripeljejo v urgentni center, ker sami več ne zmorejo. Zaradi prezasedenosti kapacitet je izjemno težko zagotoviti strokovno varno obravnavo,« pravijo v celjski bolnišnici.

Kaj pomeni rumeni alarm?
V urgentnem centru so razglasili rumeni alarm, kar pomeni, da so morali zaradi preseženih kapacitet reorganizirati delo, s prerazporejanjem zdravnikov in medicinskih sester z drugih oddelkov, prav tako z začasno spremembo namembnosti dela bolnišničnih kapacitet.

Ob tem v Splošni bolnišnici Celje znova poudarjajo, da sodijo v Urgentni center Celje le nujna zdravstvena stanja. »Pozivamo akutno zbolele, da zdravniško pomoč najprej poiščejo v regijskih zdravstvenih domovih, ki skrbijo za akutno zbolele vsaj v dopoldanski in popoldanski izmeni, nekateri imajo tudi nočno dežurno službo. Neposredno sodijo v bolnišnico le urgentni bolniki, vsi ostali sodijo najprej na primarni nivo. S spoštovanjem tega reda bomo omogočili znosen pritisk v urgentnem centru, ki se duši z množico neurgentnih bolnikov in s tem ogroža varno obravnavo vsakega posamičnega. Bolniki, ki prihajajo sami v urgentni center, a tja ne sodijo, zmanjšujejo možnost varne obravnave ostalih bolnikov,« so zapisali v sporočili za javnost. (AD)