januar 10, 2023

Danes stavka pacientov, kaj pa bo z zdravniško stavko?

To popoldne bo velika stavka pacientov, prva tovrstna v zgodovini Slovenije. Potekala bo v okviru kampanje Glas ljudstva »Ustavimo rušenje javnega zdravstva!«

Pacienti imajo 5 stavkovnih zahtev. takole so jih v iniciativi Glas ljudstva predstavili že pred nekaj dnevi. (Foto: FB Glas ljudstva)

Pet stavkovnih zahtev
V Ljubljani se bodo protestniki ob 17. uri zbrali na Trgu republike, sočasno pa bodo shodi še ponekod drugod, v našem delu države v Mariboru in Slovenskih Konjicah. Pobudnik iniciative Glas ljudstva Jaša Jenull med težavami slovenskega zdravstva izpostavlja:   



Stavka pacientov ima 5 stavkovnih zahtev: zagotovitev dostopa do osebnega zdravnika za vse; odprava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja; prekinitev dela zdravnikov v dvojni praksi; preprečitev preskakovanja čakalnih vrst, ki jih omogočajo komercialna zavarovanje ter sledenje potrebam pacientov, ne pa profitom koncesionarjev. 

Ljudje lahko podporo stavki, kot pravijo v iniciativi Glas ljudstva, izrazijo tudi tako, da danes nosijo simbol stavke – dva prekrižana obliža, nalepljena na “srčni strani”.
  
Bo mediacija uspešna? 
Za jutri pa je napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov. Dopoldne se je sicer začela mediacija med Ministrstvom za zdravje ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki jo vodi Slovensko zdravniško društvo. Čas za dogovor je do 18. ure, ko bo  jasno, ali bodo zdravniki in zobozdravniki jutri stavkali ali ne. 

Če stavka bo, kako bo delo organizirano v Splošni bolnišnici Celje? Kot so nam sporočili, bodo izvajali vse zdravstvene storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt, pri čemer izpostavljajo:
• zdravljenje vročinskih stanj in infekcij,
• zdravljenje poškodb in zastrupitev,
• zdravljenje kroničnih bolezni, če bi njihova opustitev neposredno povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt,
• druge storitve nujne zdravniške pomoči,
• opravljanje triažnih pregledov,
• predpisovanje zdravil in pripomočkov za zdravljenje stanj iz prejšnjih točk.

»Poleg tega morajo biti v času stavke zagotovljene tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepi za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. Prav tako mora nemoteno teči zdravljenje onkoloških bolezni,« še razlagajo v celjski bolnišnici. 

Tudi v zdravstvenih domovih bodo morali opravljati preglede in posege, določene z zakonom. Koliko zdravnikov in zobozdravnikov se bo sicer pridružilo stavki, če ta bo, ni znano. Se pa stavki verjetno ne bo pridružil noben zdravnik iz Zdravstvenega doma Slovenske Konjice. Direktor Dejan Verhovšek nam je povedal: 



Vsi, ki že imajo za jutri dodeljen termin za obravnavo v konjiškem zdravstvenem domu, ki zagotavlja zdravniško oskrbo za občane občin Slovenske Konjice, Zreče in Vitanje, bodo tako obravnavani nemoteno. V domovih, kjer bodo termine, če bo do stavke prišlo, odpovedovali, je pričakovati, da bodo naročene paciente o tem obvestili in jih prenaročili. (AD)