maj 3, 2024

ISKRA MESECA APRILA o razumevanju in učenju (iz) zgodovine

Dobili smo novo ISKRO MESECA v letu 2024. Poslušalci Štajerskega vala in obiskovalci naše spletne strani ste z glasovanjem v aprilu izbrali štiri tedenske zmagovalke. Tista med njimi, ki je dobila največ vaših glasov, je postala ISKRA MESECA APRILA.

Iskro tedna je izrekel zgodovinar dr. Peter Mikša. (Foto: osebni arhiv)

Vsak teden v aprilu ste poslušalci med tremi izjavami, ob katerih se je iz takšnega ali drugačnega razloga iskrilo, izbrali iskro tedna.

V prvem tednu aprila ste poslušalci največ glasov namenili izjavi Davorja Kukoviča, glasbenega DJ-ja in dolgoletnega člana Prostovoljnega gasilskega društva Šentjur, ki je spregovoril o gasilstvu. V drugem tednu je slavila direktorica doma starejših v Rogaški Slatini Irena Strašek, ki je v iskri tedna poudarila, da se lahko od stanovalcev naučimo res veliko življenjskih lekcij. Tretja iskra tedna je bila športno obarvana, izrekel jo je Žiga Šraml iz Footgolf kluba Erlachstein Šmarje pri Jelšah, ki je na iskriv način povedal, da footgolf, ki združuje elemente nogometa in golfa, nikakor ni le moški šport. Četrti teden v aprilu pa si je največ vaših glasov prislužila izjava zgodovinarja in predavatelja dr. Petra Mikše, ki pravi: »Zgodovina je učiteljica«. Vsem izjavam lahko prisluhnete TUKAJ.

Največ glasov med vsemi štirimi iskrami tedna je dobila izjava dr. Petra Mikše, postala je ISKRA MESECA APRILA:

S Petrom Mikšo se je po razglasitvi naziva pogovarjala Jasmina Levičar. Dotaknila sta se tudi nekaterih pomembnih zgodovinskih dogodkov in spregovorila o možnostih, da ne bi več ponavljali napak iz zgodovine, ki se ciklično ponavlja. Zanimivemu pogovoru prisluhnite spodaj: 

To je četrta mesečna iskra tega leta, ki bo v igri tudi za naziv iskre leta 2024.