februar 1, 2024

Kaj zaostrovanje stavke pomeni za delo v celjski bolnišnici?

Predstavniki sindikata Fides in vladne pogajalske skupine dogovora še niso dosegli, zato zdravniška stran zaostruje stavkovne aktivnosti tako, da so nekateri umaknili soglasja za nadurno delo. Koliko zdravnikov se je za to odločilo v celjski bolnišnici in kako bo to vplivalo na organizacijo dela?

V celjski bolnišnici je soglasja za nadurno delo umaknila manj kot polovica zaposlenih zdravnikov. (Foto: Štajerski val)

Nekateri zdravniki so svojim delodajalcem predali preklice soglasij za nadurno delo. To pomeni, da bodo delali do največ 48 ur na teden, ob tem pa ne več kot 16 ur neprekinjeno.

Soglasje umaknilo 175 zdravnikov
Kot so nam sporočili iz Splošne bolnišnice Celje, se je pri njih za umik soglasja odločilo 175 od 374 zdravnikov, ki so zaposleni v bolnišnici, kar je nekaj manj kot polovica. Med temi, ki so umaknili soglasje, je 132 zdravnikov specialistov, 39 zdravnikov specializantov in 4 sobni zdravniki. Umik soglasij bo začel veljati 30. dan po vročitvi preklicev vodstvu bolnišnice, zato njegove učinke na organizacijo dela pričakujejo v marcu.

"Takrat bo bolnišnica najprej zagotovila delo v Urgentnem centru Celje in na vseh deloviščih, na katerih obravnavamo paciente, ki jih moramo, skladno z zakonodajo, obravnavati tudi v času stavke. Predvidoma bomo takrat lahko zagotavljali delovni čas, ki velja ob nedeljah in praznikih, ko v bolnišnici ne izvajamo specialistično-ambulantnih preiskav, diagnostičnih preiskav in načrtovanih operativnih posegov. Bolnišnica bo v opisani organizaciji dela opravljala nujne zdravstvene storitve ter storitve, ki jih moramo opravljati v času stavke, ostale obravnave pa bodo odpovedane in pacienti prenaročeni," sporočajo iz celjske bolnišnice.

Zdravniški sindikat Fides in vladni pogajalci sicer še nadaljujejo pogajanja, znova naj bi za pogajalsko mizo sedli že danes. (AD)