marec 5, 2024

Kako je med stavko v celjski porodnišnici?

Zdravniki stavkajo že osmi teden, kar je najdlje v zgodovini Slovenije. S petkom so stavko še dodatno zaostrili, nekateri so namreč umaknili soglasja za nadurno delo. Preverili smo, kako to vpliva na delo na ginekološko-porodniškem oddelku celjske bolnišnice.

Za novorojenčke in mamice je oskrba kljub stavki nemotena, okrnjene pa so ambulantne dejavnosti na ginekologiji. (Fotografija je simbolna, foto: Pixabay)

Na ginekološko-porodniškem oddelku Splošne bolnišnice Celje je po podatkih predstojnika oddelka mag. Jakoba Korena soglasje za delo več kot 48 ur na treden preklicalo 9 od 11 zdravnikov specialistov. To, kot razlaga, močno vpliva na organizacijo dela:

Kot so iz bolnišnice sporočili v petek, zaradi stavkovnih razmer do nadaljnjega ni možno naročanje na redni ginekološki pregled v ginekološkem dispanzerju.
Je pa oskrba, kot zagotavlja Koren, nemotena za vse nosečnice, porodnice in novorojenčke:

Pa predstojnik ginekološko-porodniškega oddelka celjske bolnišnice, ki je tudi sam preklical soglasje za nadurno delo, meni, da bo zaostritev zdravniške stavke pospešila pogajanja med sindikatom Fides in vlado?

Zdravniki so po zakonu sicer tudi med stavko dolžni zagotavljati vse nujne zdravstvene storitve, za nosečnice, otroke do 18. leta ter za ljudi, starejše od 65 let, pa vso zdravstveno oskrbo. Vlada jim je sicer z odlokom, sprejetim prejšnji teden, še dodatno razširila nabor storitev, ki jih morajo zagotavljati kljub stavki. (AD)