julij 11, 2021

KORONAVIRUS: Kaj kažejo številke o cepljenih?

Kakšna je epidemiološka situacija? Virus je še med nami, kako kroji ta teden, spremljamo v tej novici.

Virus ostaja med nami. (Foto: Pixaby)

NEDELJA, 11. 7. 2021

SLOVENIJA - Po podatkih NIJZ je bilo v sloveniji doslej s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 40 % prebivalcev, z vsemi potrebnimi odmerki pa 35 % prebivalcev Slovenije. Podrobnejše podatke najdete TUKAJ.

SLOVENIJA - Včeraj so, poroča sledilnik za covid, pri nas ob 774 PCR testih potrdili 25 okužb z novim koronavirusom. Tako je bilo pozitivnih 3,2 % odvzetih brisov. V državi je aktivnih 565 okužb. V bolnišnicah je 43 covidnih bolnikov, med njimi jih 10 potrebuje intenzivno nego. Včeraj zaradi covida ni umrl nihče.

SOBOTA, 10. 7. 2021

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj, kot poroča sledilnik za covid, ob 82 PCR testih potrdili 1.641 okužb, tako je bilo pozitivnih 5 % testov. Aktivnih je 559 okužb.

SLOVENIJA - V ponedeljek bo spet začel delovati klicni center za informacije o covidu-19. Vlada se je za to odločila zaradi slabšanja epidemiološke slike in velikega povpraševanja po informacijah, povezanih z ukrepi. Klicni center bo dosegljiv na brezplačni telefonski številki 080 1404 oziroma za klice iz tujine na +386 1 478 7550 od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. V klicnem centru bodo informacije podajali študenti višjih letnikov medicinske fakultete v Ljubljani.

SLOVENIJA - NIJZ je posodobil priporočila o cepljenju proti novemu koronavirusu. V njem je zapisal, da se praviloma za drugi odmerek uporabi cepivo istega proizvajalca kot pri prvem cepljenju. Če kdo želi cepljenje nadaljevati z odmerkom drugega cepiva, pa mora izpolniti izjavo. Prav tako morajo med obema odmerkoma cepljenja preteči štirje tedni. Nova priporočila pravijo še, naj osebe, ki so za covidom-19 zbolele po prejetem prvem odmerku cepiva, drugi odmerek prejmejo v šestih mesecih po začetku bolezni. NIJZ pa je zapisal tudi priporočilo za cepljenje nosečnic. Kot pravijo, je pri njih priporočljiva uporaba mRNK cepiv, ker je zanje trenutno na voljo največ podatkov o varnosti in učinkovitosti pri nosečnicah. Če pa ženska, ki je prejela prvi odmerek cepiva AstraZeneca, zanosi, svetujejo, naj se za drugi odmerek uporabi mRNK cepivo.

SLOVENIJA - Od danes za osebe, ki v Slovenijo prihajajo z območja na rdečem ali temno rdečem seznamu, ni več obvezna karantena, če predložijo dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali preboleli bolezni. Prav tako je od danes na zelenem območju med drugim vsa Italija. Ostaja pa obvezna 10-dnevna karantena za tujce, ki nimajo prebivališča v Sloveniji, in prihajajo v državo z območja na rdečem seznamu. Pri vstopu v državo morajo predložiti tudi negativni PCR test in dokazati, da imajo prostor, kjer lahko prestajajo karanteno. Medtem tujci brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območja na temno rdečem seznamu, ne smejo vstopiti v državo. Sicer pa je vlada včeraj sklenila, da ukine barvne sezname držav. Tako bodo za vse pri vstopu veljal PCT pogoj. Odlok bo začel veljati jutri, v praksi pa bo zaživel 15. julija.

PETEK, 9. 7. 2021

SLOVENIJA - Vlada je na dopisni seji ukinila seznama držav glede na epidemiološko sliko in izenačitvi pogojev za vstop v Slovenijo. Odslej bo tako za vse veljal pogoj preboleli, cepljeni in testirani - PCT. Tako bodo v državo brez karantene lahko vstopili vsi, ki bodo predložili dokazilo o negativnem hitrem ali PCR testu, prav tako bodo veljala dokazila o prebolelosti, ki niso starejša od šestih mesecev ter potrdila o cepljenju. Odlok bo začel veljati v nedeljo, v praksi bo zaživel 15. julija. Do takrat veljajo dosedanji ukrepi in pogoji vstopa v državo.

SLOVENIJA - Včeraj so opravili 1696 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom, po podatkih NIJZ, so potrdili 82 okužb. Nainštitutu ocenjujejo, da je trenutno v državi 488 aktivnih primerov okužbe. V četrtek so opravili tudi 24.434 hitrih antigenskih testov. Na 100.000 prebivalcev je bilo v zadnjih 14 dneh potrjenih 22 primerov okužb, sedemdnevno povprečje okužb pa znaša 44. V bolnišnicah se zdravi 41 oseb s koronavirusom, 10 jih potrebuje intenzivno terapijo, smrti bolnikov s covidom-19 pa včeraj niso zabeležili.

ČETRTEK, 8. 7. 2021

SLOVENIJA - Vlada je na današnji seji podaljšala večino trenutno veljavnih ukrepov. Je pa seja prinesla to novost: Za osebe, ki prihajajo z območja na rdečem ali temno rdečem seznamu, od sobote ne bo več obvezna karantena, če predložijo dokazilo o cepljenju proti covidu ali preboleli bolezni. Še naprej je obvezna karantena za tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo v državo z območja na rdečem seznamu. Obvezno pa morajo predložiti negativni test PCR in dokazati, da imajo zagotovljen prostor za prestajanje karantene. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območja na temno rdečem seznamu, vstop v državo ni dovoljen, poroča STA.

SLOVENIJA - Kot kaže zadnje poročilo sledenja različicam novega koronavirusa v Sloveniji, se pri nas povečuje število potrjenih primerov različice delta, ki so jo najprej potrdili v Indiji. Do 27. junija so pri nas potrdili 134 primerov te različice, od tega samo v tednu od 21. do 27. junija 70. V dveh vzorcih so prvič potrdili tudi različico delta plus. Sicer pa je bila tudi v tednu od 21. do 27. junija pri analiziranih vzorcih še vedno prevladujoča angleška različica oziroma različica alfa. Na novo so potrdili 204 primere, skupaj doslej preko 10.600.

SLOVENIJA - Včeraj so bili pozitivni 4 odstotki opravljenih PCR testov. Ob tem je NIJZ danes spregovoril o okužbah med dolenjskimi dijaki, ki so se v soboto vrnili z maturantskega izleta v Španiji. Kot pravijo, so do zdaj potrdili 58 okužb. Vseh 334 dijakov je v karanteni, podatkov o tem, ali so okuženi z različico delta, pa še nimajo.

SLOVENIJA - Vlada bo znova pretresala protikoronske ukrepe in morebitne spremembe nekaterih odlokov, povezanih z epidemijo. Svetovalna skupina vladi predlaga nošenje mask v zaprtih prostorih, kjer ni izpolnjen pogoj PCT, kot tudi, naj zaposleni v gostinstvu nosijo maske, če nimajo digitalnega covidnega potrdila. Predlagajo tudi, da se ohrani razdalja med mizami, in sicer tri metre med mizami oz. 1,5 metra med stoli sosednjih miz. Skupina predlaga tudi odpravo karantene za cepljene in prebolevnike po vrnitvi iz rdečih in temno rdečih držav.

SREDA, 7. 7. 2021

SLOVENIJADržavni zbor je potrdil zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19. Skupaj 243,5 milijona evrov pomoči prinaša predvsem turizmu in povezanim panogam, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Za celotno gospodarstvo se še vsaj do septembra podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, vsi prebivalci bodo prejeli nove bone. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je pred sprejetjem zakona za naš radio med drugim povedal:

Med ukrepi novega zakona je sicer Počivalšek izpostavil tudi pomoč industriji srečanj in dogodkov, žičničarjem ter filmski in avdiovizualni industriji. Najbolj prizadetim bo država pomagala tudi s sofinanciranjem regresa. Glede bonov pa je minister dejal, da je njihova vrednost za odrasle 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov. Prejeli jih bodo vsi s stalnim bivališčem v Sloveniji, unovčiti pa jih bo mogoče do konca tega leta za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture.

SLOVENIJA - Včeraj je bilo po opravljenih 2.104 testih odkritih 73 novih okužb, pozitivnih je bilo 3,5 odstotka testiranih. V bolnišnicah se zdravi 52 ljudi, od tega 10 na intenzivni negi. Ena oseba je umrla. Na 100.000 prebivalcev je bilo v zadnjih 14 dneh potrjenih 19 primerov okužb, sedemdnevno povprečje okužb pa znaša 30. Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno v državi 427 aktivnih primerov okužbe.

SLOVENIJA - Poslanci bodo danes predvidoma potrjevali nov interventni zakon za pomoč gospodarstvu ob epidemiji covida-19 ter spremembe dveh zakonov s področja zdravstva. Novi ukrepi za gospodarstvo so vredni 243 milijonov evrov in pol, namenjeni pa bodo predvsem najbolj prizadetim panogam, denimo turizmu.Z novelo zakona o nalezljivih boleznih naj bi uresničili odločbo ustavnega sodišča, da so nekateri deli zakona, povezani z ukrepi ob epidemiji, kot je omejitev gibanja in zbiranja ljudi, neustavni. V predlogu zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva pa so opozicijo zmotile predvsem rešitve, ki da vodijo v privatizacijo javnega zdravstva.

TOREK, 6. 7. 2021

SLOVENIJA - Pri nas so včeraj ob 1695 PCR testih potrdili 48 okužb z novim koronavirusom, tako je bilo pozitivnih 2,8 odstotka testov. V državi je trenutno 407 aktivnih okužb. V bolnišnicah je trenutno 59 covidnih bolnikov, med njimi jih 15 potrebuje intenzivno nego. Včeraj je umrl en bolnik.

SLOVENIJA - Lansko poletje je prineslo turistične bone za pomoč turizmu ob epidemiji, ki jih je vlada podaljšala tudi v to leto. Ob tem na finančni upravi ugotavljajo, da so prebivalci Slovenije doslej unovčili dober milijon oziroma 50,2 odstotka vseh turističnih bonov. Nihova vrednost skupaj znaša 146 milijonov evrov. Tako je izkoriščene nekaj manj kot 41 odstotkov vrednosti bonov. Skupaj je namreč država izdala dobra dva milijona turističnih bonov, ki so skupaj vredni skoraj 357 milijonov evrov. Rezerviranih je še 13.028 bonov v vrednosti 1,89 milijona evrov. Medtem pa se obetajo že novi boni, ki bodo obsegali širše področje turizma, gostinstva, kulture in športa. Njihova vrednost bo za odrasle predvidoma 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov.

SLOVENIJA – Državni zbor bo na današnji seji obravnaval vladni predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, s katero želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je nekatere dele zakona, povezane z ukrepi ob epidemiji, razglasilo za neustavne. Poslanci bodo prav tako obravnavali predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki med drugim daje podlago za podaljšanje ukrepa nadomestila plač delavcem zaradi odrejene karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile, podaljšuje nacionalni razpis za skrajševanje čakalnih dob in spreminja pogoje za določitev odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti. Na dnevnem redu je tudi predlog devetega protikoronskega zakona, ki med drugim prinaša nove bone, ki jih bo mogoče unovčiti za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture.

PONEDELJEK, 5. 7. 2021

SLOVENIJA - 
V Sloveniji so včeraj ob 604 opravljenih PCR testih potrdili osem okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 1,3 odstotka testiranih. V bolnišnicah zdravijo 58 bolnikov s covidom-19, 16 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Včeraj zaradi covida-19 ni umrl nihče. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 24, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 19. Po oceni inštituta je v državi trenutno 425 aktivnih primerov okužbe. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 829.107 ljudi, z vsemi pa 698.372.

ŽALEC - Zdravstveni dom Žalec je prejšnji četrtek pripravil drugo akcijo cepljenja proti covidu-19 brez naročanja. Cepili so s cepivom Pfizerja. Direktorica Hana Šuster Erjavec ob tem pravi, da se je na cepljenje še vedno mogoče tudi naročiti. Razlaga:

Na cepljenje se lahko, kot pravi, naročite prek vseslovenskega sistema zVem ali pa pri osebnem zdravniku. Čakalne dobe zdaj, ko je cepiv dovolj, praktično ni.

SLOVENIJA - Današnji ponedeljek prinaša sproščanje nekaj ukrepov, ki veljajo pri opravljanju dejavnosti. Tako lahko igralnice spet delujejo v celoti, v poslovnih prostorih oz. trgovskih centrih ni več treba zagotavljati 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko, sproščajo se tudi omejitve na kongresih, kjer so lahko od danes zasedena vsa sedišča. V gostinskih lokalih pa ni več potrebno vzdrževati treh metrov razdalje med mizami, prav tako ni več potrebno nošenje mask v notranjosti.

Kako je koronavirus zaznamoval prejšnji teden, preverite TUKAJ.