marec 2, 2021

Medicinske sestre, ki premikajo meje mogočega

Uredništvo revije Onaplus in priloge Ona že 11 let spremlja delovanje žensk, ki s svojim delovanjem premikajo meje mogočega. In letos so z laskavim nazivom #ona365 okronali skupino medicinskih sester na covidnih oddelkih in v domovih za starejše. 

Valerija Karneža (levo) iz šmarskega doma upokojencev in Janja Perme Hajdinjak iz ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja sta v imenu medicinskih sester prevzeli nagrado. (Foto: Voranc Vogel / Onaplus)

"Medicinske sestre in tehniki zdravstvene nege so temelj zdravstva. Med epidemijo covida-19 so izpostavljeni nečloveškim naporom in pričakovanjem, a podnevi in ponoči skrbijo, da tudi v nenormalnih okoliščinah bolniki čutijo, da so na tem svetu vedno ljudje, ki jim je mar. Čeprav tvegajo ne samo lastno varnost, temveč tudi zdravje svojih bližnjih, svoje delo opravljajo z občutkom globoke odgovornosti in odprtega srca," o letošnjih prejemnikih nagrade Ona 365 izposlavljajo podeljevalci nagrade. V imenu vseh medicinskih sester, ki delajo na covidnih oddelkih domov za starejše, je priznanje prevzela medicinska sestra Valerija Karneža iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah.

Vsakodnevno delo s covidnimi bolniki jo je močno zaznamovalo, a ji niti za hip ni vzelo poguma za opravljanje poklica. Bili so težki časi, a s pomočjo družine in prijateljev je bilo vse lažje. Prišli so trenutki, ko je želela obupati. Kdaj ji je bilo najtežje in kaj sporoča vsem, ki delajo v zdravstvu, nam je Valerija Karneša razkrila v pogovoru s Katjo Žolgar.



Del kolektiva šmarskega doma upokojencev. (Foto: DU Šmarje pri Jelšah)