avgust 8, 2023

Nova pridobitev za Majšperk: dom starejših

Majšperk bo dobil Center za integrirano dolgotrajno oskrbo. Občina Majšperk in Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane sta za gradnjo tega pomembnega objekta na razpisu ministrstva za solidarno prihodnost pridobila nekaj čez 5,8 milijona evrov. S tem korakom se odpirajo nove možnosti za boljšo oskrbo starejših in za ustvarjanje novih delovnih mest.

Takšen bo nov Center za integrirano dolgotrajno oskrbo v Majšperku. (Foto: Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane)

Velik korak k boljšemu zdravstvenemu varstvu
Projekt izgradnje Centra za integrirano dolgotrajno oskrbo v Majšperku obsega gradnjo dveh novih objektov, prvega s tremi etažami in bruto tlorisno površino 1554 kvadratnih metrov ter drugega z dvema etažama in bruto tlorisno površino 1075 kvadratnih metrov. Center bo lahko sprejel 48 oskrbovancev, razdeljenih med obe stavbi. Prvi objekt bo ponudil prostore za skupnostne programe in sobe za oskrbovance z demenco, drugi objekt pa bo nudil dodatne sobe za oskrbovance, napoveduje direktorica Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane Iva Novak.


Center bo v dveh ločenih objektih skupaj sprejel 48 stanovalcev. (Foto: Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane)

Pomen za skupnost in delovna mesta
Gradnja Centra za integrirano dolgotrajno oskrbo bo po navedbah direktorice potekala v dveh letih, med 2024 in 2025, zaključek projekta pa je predviden do konca junija 2026. V centru bodo izvajali več programov, vključno z dnevnim varstvom, integrirano bivalno enoto, pomočjo na domu ter različnimi koordinacijami programov v občini. Nova pridobitev vključuje tudi večnamenski prostor za skupnostne dejavnosti in prostor za povezovanje z lokalno skupnostjo, razlaga Novakova.

Nov center ne prinaša le izboljšanje oskrbe, temveč tudi ustvarjanje novih delovnih mest. Po navedbah Novakove načrtujejo zaposlitev 38 oseb, od tega bo 28 delovnih mest v Majšperku, še deset zaposlitev pa je predvidenih s posrednimi spremljevalnimi dejavnostmi. Gradnja Centra za integrirano dolgotrajno oskrbo v Majšperku prinaša nove priložnosti tako za kakovostno oskrbo starejših kot tudi za lokalno zaposlovanje.

Občina Majšperk in Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane sta denar za gradnjo centra zagotovila z uspešno prijavo na razpis Sklada za okrevanje in odpornost in državnega proračuna, ki zagotavljata nekaj čez 5,8 milijona evrov sofinanciranja. Občina Majšperk pa bo prispevala zemljišče, kjer bo stal center, ki bo sicer v lasti države. (SP)