avgust 8, 2023

Po poplavah - v zaostrenih higienskih razmerah bodite previdni

V teh dneh se v Sloveniji srečujemo z izrednimi razmerami, ki so zaradi poplav zajele večji del države, na Nacionalnem inštitutu opozarjajo na dodatno skrb za higieno. Pripravili so priporočila in usmeritve v zvezi s pitno vodo in kako ravnati z živili v primeru, da so bila poplavlejna, pa tudi za osebno zaščito pri čiščenju poplavljenih območij.

Pri čiščenju poplavljenih območij in prostorov nosite ustrezno zaščitno opremo, denimo, plašč in gumijaste rokavice ter škornje. (Foto: Štajerski val)

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudarjajo, da moramo biti ob poplavah pozorni na različne vidike varovanja našega zdravja. Ker je zaradi nedavne ujme na nekaterih poplavljenih območjih države pitna voda onesnažena, je upoštevanje ukrepov ključno, saj lahko pride prenosa nalezljivih bolezni.

Pri pripravi vode za pitje, pripravo hrane in umivanje zob svetujejo:
Prekuhavati je treba vodo za pitje, pripravo hrane – vključno s pripravo toplih in hladnih pijač ter ledenih kock, vodo za pranje sadja in zelenjave ter vodo za umivanje zob. Hrano in napitke za dojenčke pripravljamo vedno s prekuhano vodo, po potrebi tudi za bolnike z zmanjšano imunsko odpornostjo. V primerih, ko je prekuhavanje vode težko izvedljivo ali nepraktično, namesto prekuhane uporabimo pitno vodo v embalaži.
Na območjih, kjer je pitna voda onesnažena, je ključno dosledno upoštevanje ukrepov. (Fotografija je simbolična.)

Glede prhanja oziroma kopanja in umivanja rok velja, da upoštevamo navodila upravljavca sistema za oskrbo s pitno vodo. Roke si med izdanim ukrepom prekuhavanja pred in med pripravo živil ter pred jedjo, vedno umivamo s prekuhano ali embalirano vodo ali vodo iz nadomestne oskrbe. Dojenčke raje umivajmo s prekuhano vodo ali s pitno vodo iz nadomestne oskrbe. Za imunsko oslabele bolnike in bolnike s kožnimi boleznimi oziroma ranami se glede na resnost obolenja individualno odločamo glede potrebe po prekuhavanju vode za umivanje (upoštevamo navodila zdravnika).

Še več navodil ob izdanem ukrepu prekuhavanja pitne vode najdete TUKAJ, navodila, kako pravilno prekuhati vodo pa TUKAJ.

Kaj z živili, ki so bila poplavljena?
Na NIJZ prebivalcem, ki so imeli poplavljena živila, priporočajo, da tista, ki so prišla v stik s poplavno vodo, zavržejo. Sicer pa svetujejo:

- Vsa živila preglejte, če morda ne vsebujejo tujkov (koščkov stekla, drobcev drugih poškodovanih predmetov …). Živila, ki vsebujejo tujke, zavrzite.
- Vsebino iz poškodovanih vreč, ki ni bila v stiku s poplavno vodo, preložite v nove vreče, ki jih skladiščite ločeno od nepoškodovanih in jih prednostno porabite.
- Zavreči je treba pločevinaste konzerve z živili, ki so kakorkoli poškodovane, npr. so napihnjene, predrte, zarjavele, brez označb in živila v poškodovani, razpokani, polomljeni stekleni embalaži.
- Živila v originalno zaprti, nepoškodovani pločevinasti ali stekleni embalaži, ki je prišla v stik s poplavno vodo, so najverjetneje varna. Če je le mogoče, zunanjost embalaže pred uporabo očistite in jo v celoti operete. Če je mogoče površino embalaže tudi razkužite z ustreznim razkužilom po navodilih proizvajalca. Pazite, da razkužilo ne pride v stik z živilom.
- Živila, ki so bila izpostavljena kemičnemu onesnaženju, zavrzite. Na splošno velja, da kemičnih snovi ne moremo sprati z živil (npr. naftnih derivatov …).

Če hladilniki in zamrzovalniki niso bili poplavljeni in do izpada električne energije ni prišlo, lahko v njih shranjena živila uporabite.
Hladilnike in zamrzovalnike odpirajte le, kadar je to nujno potrebno. Več navodil o tem, kako ravnati z živili, ki so bila poplavljena najdete TUKAJ.

V času poslabšanih higienskih razmer poskrbite za svojo varnost!
V dneh po katastrofalnih poplavah, ko je v teku odpravljanje posledic in čiščenje, dodaten vir tveganja predstavljajo slabše higienske razmere. Kanalizacija in površinske vode namreč onesnažijo okolje, ob čiščenju tega pa ljudje prihajajo v stik z nečistočami, ki lahko predstavljajo vir prenosa bolezni. Zato pri čiščenju priporočajo ustrezno zaščitno opremo, denimo plašč in gumijaste rokavice ter škornje. Na NIJZ opozarjajo še na ustrezno oskrbo ran in poškodb ter preprečevanje stika z glodavci in njihovimi iztrebki.


Pri čiščenju poskrbite za zaščitno opremo. (Foto: splet)