marec 16, 2020

Poziv okužene: Virus je treba vzeti zelo resno

Tudi Slovenija je ena od držav sveta, ki jo je okužil koronavirus. Vlada je zaradi naraščanja števila primerov okužb razglasila epidemijo. Na družbenih omrežjih vedno več ljudi deli svoje izkušnje z okužbo in bodri ostale, kako se spoprijeti s težavo. "Življenje se mi je postavilo na glavo. Ne smem dopustiti, da bi me trenutno stanje potrlo, a ni enostavno," je zapisala Aleksandra Cvetko iz Šmarja pri Jelšah.

Življenje se je danes ustavilo v vsej Sloveniji, v Šmarju že nekaj dni prej. (Foto: Štajerski val)

Aleksandra Cvetko je mamica sina, ki je bil v razredu okužene učiteljice. "Sama se bom javno izpostavila. Neposredno prizadeta z okužbo. Nič kriva, nič dolžna. Mogoče bo opis mojega stanja komu pomagal razumeti samo obolenje, mogoče bom komu zmanjšala predsodke o obolelih, mogoče koga animiram, da začne jemati samo stanje bolj resno," je zapisala.

Klasični simptomi za prehlad
11. marca je v Šmarju odjeknila novica, da je bila na njihovi osnovni šoli pozitivno testirana ena izmed njihovi učiteljic, ki je bila med drugim tudi razredničarka njenega sina. "Še isti dan so se pri meni in otroku pojavili sledeči simptomi: smrkanje, slabše splošno telesno počutje, rahlo povišana telesna temperatura do 37,3, glavobol, pri meni še rahlo boleče grlo. Klasični simptomi za prehlad torej, bi človek rekel."

Ker je bil njen sin v stiku z obolelo, ga je takoj naslednji dan peljala na testiranje, test je bil pozitiven. Nje niso testirali, glede na njene znake in znake otroka, so sklepali, da je zagotovo okužena tudi ona. Do četrtega dneva se je dobro počutila, potem se je njeno počutje poslabšalo. "Držimo se, upamo, da se stanje ne poslabša. Samo življenje se mi je postavilo dobesedno na glavo. Ne smem dopustiti, da bi me trenutno stanje potrlo, toda ni enostavno. Pomembno pa mi je, da sem od trenutka, ko sem izvedela za okužbo učiteljice, naredila vse, da se stvar ne širi dalje."

Storite vse, da se širjenje zajezi!
Ob tem je še dodala, da ima verjetno srečo, da okužba zaenkrat poteka v dokaj mili obliki. "Marsikdo te sreče nima. Strah me je za ljudi, ki so mi blizu, pa imajo predhodna kronična obolenja. Samo apeliram lahko na zdravo kmečko pamet vseh ljudi, tudi vas, ki to berete, da jemljete virus zelo resno in da storite vse, kar je mogoče, da se širjenje zajezi. Kajti edino, kar si človek v trenutni situaciji želi je, da je zdrav sam in vsi, ki jih ima rad. Pamet v roke, ljudje."

Šolska pedagoginja na OŠ Franja Malgaja Šentjur Jožica Novak je prebivalka Šmarja, ki se je ob "šmarskem virusu" prav tako razpisala: "Vse in res vse, kar lahko naredite, da se vam ne ponovi »Šmarje pri Jelšah«, da ne ustvarimo kaosa v zdravstvu, da ne bomo »ferderbali« trgovk, da se ne bomo čudili, če bo vojska morala na cesto … vse, kar lahko naredite, je, da zaprete podjetja, zaprete lokale in ostanete doma. Samo 14 dni in vse bo počakalo. Bojim pa se, da če se ukrepi ne bodo začeli izvajati zdaj, bo jutri že prepozno in 14 dni premalo. Zdaj je pomembno izključno in samo zdravje in res nič drugega. Jaz sem kljub vsemu danes tako ponosna, ko gledam fotografije praznega Šmarja in spremljam objave lokalov in podjetij o začasnem zapiranju. Tokrat vem, da smo Šmarčani resni, povezani in da BOMO ZMOGLI. Vsaj v tem primeru vam naj bomo zgled. Ostani doma! Spoštuj zdravje in življenje drugih. Svet te bo počakal. In delo tudi."

Kakšni so torej preventivni ukrepih za zajezitev širjenja okužb pri nas?
Za preprečevanje okužbe z virusom je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe:

• Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
• Ne dotikamo se oči, nosu in ust.• Upoštevamo pravila higiene kašlja.
• Redno si umivamo roke z milom in vodo.
• V primeru, da voda in milo nosta dostopna, za razkuževanje rok. Uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilo na bo najmanj 60-odstotna. 
• V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje večje število ljudi.
• Poskrbimo za redno zračenje prostorov.

Higiena po obisku trgovine
Če se odločite za obisk trgovine, bodite pozorni na  visoko stopnjo higiene.Ko pridemo iz trgovine, so zato potrebni naslednji koraki:

• ko vstopimo skozi vhodna vrata stanovanja, vrečko, ki jo prinesemo iz trgovine, odložimo v predsobi,
• nato si v kopalnici skrbno umijemo roke ter si jih razkužimo,
• vrnemo se v predsobo po vrečko, jo nesemo v dnevni prostor ter iz nje zložimo hrano oziroma živila,
• vrečko odnesemo nazaj v predsobo,
• ponovno si umijemo ter razkužimo roke.

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.