februar 14, 2024

Prekinite verigo: 40 dni brez alkohola za boljši jutri

Začenja se akcija 40 dni brez alkohola, ki letos nosi geslo "VIR VESELJA IN POVEZANOSTI". Organizatorji poudarjajo, da prekomerno uživanje alkohola v Sloveniji povzroča veliko stisk, ki segajo od skrhanih odnosov do nasilja, prometnih nesreč in bolezni. Pozivajo k odgovornemu ravnanju in solidarnosti do vseh, ki trpijo zaradi alkohola.

Izziv 40 dni: preobrazba z odpovedjo alkoholu za več veselja (Foto: Pixabay)

Odgovornost do sebe in drugih: Klic k odpovedi alkoholu 
Slogan "VIR VESELJA IN POVEZANOSTI" označuje letošnjo 19. preventivno akcijo 40 dni brez alkohola. Organizatorji spodbujajo odgovoren odnos do alkohola doma, na cesti, pri delu in v družbi. Mojca Kepic iz Slovenske Karitas poudarja, da je odziv na to povabilo izraz solidarnosti do vseh, ki trpijo zaradi alkohola.

Akcijo 40 dni brez alkohola soorganizirajo Slovenska karitas, Javna agencija RS za varnost prometa, Med.Over.Net in NIJZ ter podporniki akcije: Ministrstvo za zdravje, Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), Društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov, Društvo abstinent, Društvo UP, Društvo Nacoa, Združenje FORTOX in letos kot gost akcije Strojni krožki Slovenije.


Pridruži se akciji in izrazi solidarnost in sočutje z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola. (Foto: Pixabay)

Posledice v prometu: Zaradi alkohola lani za četrtino več smrtnih nesreč
Kepiceva navaja, da je zloraba alkohola v letu 2023 prispevala k več kot 1.500 prometnim nesrečam, v katerih je življenje izgubilo 21 ljudi, 126 je bilo hudo telesno poškodovanih, 588 pa lažje telesno poškodovanih. Poudarja, da se je delež smrtnih prometnih nesreč zaradi vinjenih voznikov lani povzpel za dobro četrtino :

Opozarja še, da je bilo lani kar 11 mladostnikov v starosti od 15 do 17 let, ki so pod vplivom alkohola povzročili prometno nesrečo, kar pomeni porast za 37 odstotkov. Poudarja, da bo naša skupna naloga zato še naprej izobraževati o posledicah prekomernega pitja, uživanja drog in drugih psihoaktivnih snovi. K varni in odgovorni udeležbi v prometu ne poziva le voznikov motornih vozil temveč vse udeležence v prometu.


Ko voziš, ne pij ! (Foto: Pixabay)

Bolezni in alkohol: Nevidni morilec
Zloraba alkohola je povezana s številnimi boleznimi s smrtnim izidom. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je alkohol neposredno povezan z vsaj 200 bolezenskimi stanji in poškodbami. Vsako leto je alkoholu pripisanih povprečno 850 smrtnih primerov. Kepiceva poudarja, da bi lahko mnoge smrti preprečili s primerno podporo in svetovanjem, ki je dostopno brezplačno.

Kepiceva pravi, da se več ljudi danes obrne po podporo k strokovnjakov. Dodaja, da lahko vsakemu, ki želi opustiti škodljivo pitje alkohola, v zdravstveno-vzgojnem centru ali centru za krepitev zdravja, nudijo svetovanje s strani usposobljenih strokovnjakov. To je dostopno popolnoma brezplačno. (SP)