oktober 29, 2020

Referendum o stolpu v Rogaški 13. decembra

Kot vse kaže, bodo prebivalci Občine Rogaška Slatina 13. decembra odšli na volišča. Občinski svetniki so napreč prižgali zeleno luč razpisu referenduma, kjer bodo občani odločali o odloku, ki predvideva postavitev razglednega stolpa Kristal na področju starega mizarstva.

Referendum o stolpu v Rogaški 13. decembra

Kot smo že poročali, so pobudniki referenduma zbrali dovolj podpisov – 542, potrebovali so jih 468. Podpise so predali občini, zdaj je moral o razpisu referenduma glasovati še občinski svet, ki je predlog za razpis referenduma podprl.

Referendumsko vprašanje ostaja
Na seji je nekaj svetnikov, ki so podprli pobudnico referenduma Evo Žgajner, delilo pomisleke o referendumskem vprašanju. Kot je znano, je pobudnica referenduma Eva Žgajner želela vprašanju, ki vsebuje ime odloka, dodati še pojasnjevalni del. V njem bi pisalo, da odlok med drugim omogoča postavitev 106-metrskega stolpa Kristal. A so na seji ponovno pojasnili, da zakon določa formulacijo referendumskega vprašanja. Tako bo v referendumskem vprašanju ostalo le ime odloka. Bo pa, kot pravijo na občini, vprašanje znano že prej, prav tako bo pred referendumom 30 dni časa za nagovor volivcev. Eva Žgajner pa je o vprašanju povedala:

Referendum kljub času koronakrize
A tudi čas koronavirusa datuma referenduma, ki bo po vsej verjetnosti 13. decembra, ne bo zamajal. Župan Branko Kidrič:

Ministrstvo za javno upravo je slatinski občini namreč sporočilo, da veljavna zakonodaja ne omogoča preložitev, prestavitev ali odlaganja referenduma zaradi izrednih razmer.

Tako bo potrebno volivce nagovoriti, da tudi v času koronavirusa odidejo na 14 volišč in eno predčasno volišče, ki jim bodo na voljo. Udeležba namreč vpliva tudi na izid referenduma, pojasnjuje podsekretarka slatinske občine Petra Gašparić:

Na občini zagotavljajo, da bodo na voliščih poskrbeli za potrebne higienske ukrepe. Eva Žgajner ob tem upa, da bodo občani odšli na volišča ter da bosta obe strani našli način, da pred referendumom soočita svoja mnenja. (TMG, na fotografiji je predstavitveni plakat stolpa)