januar 13, 2023

Celjska urgenca je iz leta v leto bolj obremenjena

Število obravnav bolnikov se tudi v Urgentnem centru Celje povečuje. Med drugim tudi na račun bolnikov, ki urgenco obiščejo, ker nimajo izbranega osebnega zdravnika. Zdravstveni domovi, po navodilih Ministrstva za zdravje, to zdaj rešujejo z vzpostavljanjem ambulant za neopredeljene. Kakšne pa so številke, ki jih beležijo na celjski urgenci?

V celjski urgenci so lani našteli več kot 92.000 obravnav bolnikov. (Foto: Radio Štajerski val)

Kot je znano, v največjih urgentnih centrih v državi, ljubljanskem in mariborskem, v zadnjem obdobju opozarjajo na hudo preobremenjenost zaradi naraščajočega števila obravnav bolnikov. Tudi Urgentni center Celje ni izjema, pravi vršilec dolžnosti predstojnika urgence Matej Gajšek:

Koliko obravnav pa so v celjskem urgentnem centru zabeležili lani in kakšna je ta številka v primerjavi z leti prej?

S kakšnimi težavami pa ljudje najpogosteje po pomoč pridejo na urgenco?

Računi za pomoč zaradi opitosti in odstranjevanje klopov
Urgentni center je namenjen ljudem, ki potrebujejo nujno in takojšnjo zdravstveno oskrbo. A, kot pravi Gajšek, marsikdo pride tudi s težavami, ki niso nujne narave. Zato so v celjskem urgentnem centru konec leta 2018 nenujne obravnave začeli zaračunavati. Razlaga:

Čas obravnave ni odvisen od prihoda bolnika na urgenco, ampak od nujnosti stanja
S povečanim številom bolnikov na urgenci se daljša tudi čakalni čas na obravnavo. Kako dolgo se čaka na obravnavo po opravljeni triaži? Gajšek odgovarja:

„O času čakanja na obravnavo v urgentnem centru je zaradi številnih dejavnikov, ki na to vplivajo, težko govoriti,“ še dodaja Gajšek. (NS)