julij 5, 2022

V šmarski stari šoli kmalu fizioterapevtski center

Projekt občine in zdravstvenega doma

Objekt stare šole v Šmarju pri Jelšah je dobil novo, lepšo zunanjo podobo. Zdaj čaka še, da dobi novo vsebino – v njej bodo zdravstvene dejavnosti, ki bodo dobrodošle za celotno Obsotelje in Kozjansko.

Stara šola je po obnovi spet prava lepotica. Poleg zdravstvenih vsebin bo sicer še ostalo dovolj prostora tudi za ostale vsebine, a jih še niso dorekli. (Foto: Štajerski val)

Šmarska občina je znameniti objekt stare šole, tik ob glavni cesti, začela obnavljati konec leta 2020, nad obnovo je vseskozi bdel tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine. »Naložba je poleg obnove fasade vključevala dodatno zaščito simsov in vencev, zamenjavo oken in vrat v kletnih prostorih objekta. Vse stene kletne etaže so ometane samo s sušilnim sanirnim ometom, ki bo dolgoročno izsušil stene in podaljšal življenjsko dobo kamnitih sten kletne etaže,« razlagajo na občini. Skoraj 430.000 evrov vredno naložbo so financirali iz občinskega proračuna. Še dodatnih skoraj 200.000 evrov pa je stala ureditev okolice objekta.

Vsebino pa bo občina stari šoli dala skupaj z Zdravstvenim domom Šmarje pri Jelšah. Župan Matija Čakš pravi:

In kaj vse bo v centru?

V staro šolo bo zdravstveni dom tudi preselil svoje prostore uprave. Podrobneje o vsebini novosti, ki bodo prostor dobile v stari šoli, v zdravstvenem domu še ne želijo govoriti, saj da stvari še usklajujejo z občino. 

Ob tem spomnimo, da šmarski zdravstveni dom v prihodnjih letih čaka še ena novost – postal naj bi eden od desetih tako imenovanih satelitskih urgentnih centrov v državi, o čemer smo že poročali TUKAJ. Razpisa po besedah Čakša ni bilo, ker so bile prej volitve, je pa šmarska občina že v pogovorih z novim vodstvom zdravstvenega ministrstva. »Dali so nam navodila, da projekt izpeljemo do gradbenega dovoljenja, zatem pa se dogovorimo o sofinancerskem deležu,« pravi župan. (AD)