januar 15, 2024

Zdravniška stavka - kako bo potekala v celjski bolnišnici?

Zdravniki in zobozdravniki danes začenjajo stavko, ki bo trajala do preklica. Odgovornost za stavko v sindikatu FIDES pripisujejo vladi, ki da nadaljuje razgradnjo zdravstvenega sistema. Kako bo delo med stavko organizirano v Splošni bolnišnici Celje?

Do kdaj bo stavka, ni znano. Vse bo odvisno od pogajanj. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

O odpadlih terminih bodo obvestili
Iz celjske bolnišnice sporočajo, da bodo pacienti, ki v napovedanem terminu zdravstvene storitve zaradi stavke ne bodo mogli opraviti, o tem osebno obveščeni. Vsi ostali pacienti, ki imajo v času stavke termin za obravnavo v bolnišnici in jih osebje ne bo kontaktiralo, pa bodo obravnavani.

Zagotovljeno bo izvajanje tistih zdravstvenih storitev, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt, zlasti pa, kot naštevajo v bolnišnici: 

1. zdravljenje vročinski stanj in infekcij,

2. zdravljenje poškodb in zastrupitev,

3. zdravljenje kroničnih bolezni, če bi njihova opustitev neposredno povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt,

4. druge storitve nujne zdravniške pomoči,

5. opravljanje triažnih pregledov,

6. predpisovanje zdravil in pripomočkov za zdravljenje stanj iz prejšnjih točk.

Poleg tega bodo zagotovljene tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepi za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Med stavko bo tudi prihajalo prihajalo do časovnih zamikov v obravnavi pacientov. 

Stavka bo tudi v zdravstvenih domovih, tudi tam morajo zagotavljati z zakonom določene zdravstvene storitve.