julij 2, 2023

Kako prepoznati demenco in kam po pomoč?

Pogovarjali smo se s predsednico Združenja Spominčica

Demenca je tiha svetovna pandemija današnjega časa. Nujno jo je čim prej prepoznati in poiskati pomoč. Tako je življenje bolnika in njegove družine veliko lažje. Kako pa jo prepoznati?

Demenci prijazne točke prepoznate po takšnem znaku, imajo ga tudi nekatere ustanove v naših krajih. Zaposleni na teh točkah imajo potrebno znanje in informacije o demenci.

»Demenca je kronična napredujoča bolezen možganov, ki jo povzročajo spremembe na možganskih celicah in se kaže z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, računskih in učnih sposobnosti ter govorjenja, izražanja in presoje,« je razloženo na spletni strani Združanja Spominčica – Alzheimer Slovenija. Njegova predsednica Štefanija Lukič Zlobec ob tem poudarja, da na svetu vsake tri sekunde nekdo zboli za demenco ter da je bistveno bolezen čim prej diagnosticirati, saj to močno olajša življenje tako bolnika kot njegove družine in okolice.

O demenci, ki je kljub precejšnji razširjenosti še tabu tema, smo na Štajerskem valu podrobneje in naglas spregovili. Borut S. Pogačnik je v naš studio povabil Štefanija Lukič Zlobec, ki Združenje Spominčica vodi skoraj desetletje, sama pa je bolezen podrobneje začela spoznavati, ko je zanjo zbolel njen mož. Prisluhnite v spodnjem posnetku, še več o demenci in možnostih pomoči pa najdete TUKAJ




Štefanija Lukič Zlobec (Foto: ZIFS)