februar 23, 2016

Četrt stoletja smeha v Celju

Prihodnji konec tedna se bodo v Celju začeli jubilejni, 25. Dnevi komedije. V četrt stoletja je festival ohranil svojo prvotno idejo, saj postreže z najboljšimi slovenskimi komedijami minulega leta. Vrhunec festivala bo tudi tokrat podelitev žlahtnih priznanj.

Jubilejni Dnevi komedije v Celju bodo občinstvo spravljali v smeh med 3. in 19. marcem.

Komedija ob bok bolj priznani drami
Kot z zadovoljstvom ugotavlja dramaturginja Tatjana Doma, je komedija v zadnjih letih pridobila na veljavi. Dolgo je bila v senci svoje nekoliko starejše sestre in bolj cenjene dramske zvrsti. „V senci v resnici ostaja še danes, saj jo pogosto povezujejo z manjvredno zvrstjo, katere cilj je le nekritična zabava. A komedija je resna in zahtevna zvrst, tako za igralce kot ustvarjalce,“ pravi Tatjana Doma. Na celjskem odru se bo letos zvrstilo osem tekmovalnih predstav. Dneve komedije 2016 bo kot prva odprla komedija režiserja Jake Ivanca Trio, sledile bodo predstave Divjak v režiji Aleksandarja Popovskega, Tartuffe in Pašjon, ki ju režira Vito Taufer, ter Nostalgična komedija režiserja Borisa Kobala. Vseh pet komedij v Celju čaka krstna uprizoritev. Prvo slovensko uprizoritev pa bodo doživele komedije Čudežna terapija, ki jo režira Tijana Zinajić, Demokracija režiserja Matjaža Zupančiča in Večno mladi pod taktirko Sandyja Lopičića.

Kdo bodo žlahtni nagrajenci?
Vse omenjene predstave se bodo potegovale za naziv žlahtne komedije. Ob koncu festivala bodo podelili še nazive žlahtna komedijantka in komedijant ter žlahtni režiser leta. Lani sta se z nazivom okitila igralca Ana Urbanc in Gašper Tič, žlahtni režiser je postal Jaka Ivanc. Po enoletnem premoru bodo letos z žlahtnim komedijskim peresom nagradili tudi najbolj izvirno komedijo, prizanje namreč podeljujejo na dve leti. Letošnja dobitnica je komedija Grenlandija. Avtor do podelitve na zaključku festivala ostaja skrivnost. Program letošnjih Dnevov komedije si oglejte TUKAJ. (NS)