junij 5, 2015

Konjiški Zlati grič naprodaj

Konjiško podjetje Zlati grič išče novega lastnika. Pred leti se je prezadolžilo pri gradnji več kot pet milijonov evrov vredne vinske kleti. Zdaj je njen lastnik, Probanka, prisiljen iskati strateškega partnerja, ki bi podjetju z 32 zaposlenimi zagotovil denar za nov razvojni zagon. Jim bo uspelo še to poletje?

Premalo domišljena naložba v sodobno vinsko klet sredi konjiških vinorodnih Škalc

Med potencialnimi kupci Oplast?
Kot je pojasnil direktor Zlatega griča Silvo Žižek, ki je direktorovanje prevzel pred štirimi leti, postopek prodaje vodi posebna agencija. Izbrala jo je 82-odstotna lastnica Probanka. Preostanek lastništva je razpršen med male delničarje. S podrobnostmi prodaje, o tem, kdo je doslej izkazal interes in za kolikšno ceno, direktor Žižek ni seznanjen. Želi pa si, da bi Zlati grič čim prej dobil novega lastnika:"Upam, da že čez kak mesec ali dva. Potrebujemo namreč denar za nakup grozdja, predvsem pa si želimo z novim lastnikom opredeliti jasno strategijo, v katero smer se bo podjetje razvijalo." Prodaja Zlatega griča je na Konjiškem sprožila nemalo ugibaj oziroma govoric o potencialnih kupcih. Najbolj pogosto se je omenjalo ime podjetja Oplast iz Tepanja. Zato smo se po pojasnilo obrnili na lastnika podjetja Toneta Ofentavška, konec junija bo prejel naziv častni občan konjiške občine. Ofentavšek je govorice za Štajerski val v izjavi preko elektronske pošte odločno zanikal. Prav tako direktor Žižek v spodnji izjavi.

Večino vin prodajo doma
Sicer pa je tekoče poslovanje Zlatega griča po besedah direktorja Silva Žižka uspešno. Zadnja štiri leta prodaja njihovega vina neprekinjeno narašča. Vsako leto za osem odstotkov. Glavnino steklenic prodajo doma, preostanek v tujini: "Naša vina so prisotna v Avstriji, na Češkem, Kitajskem, medtem si utiramo pot v številne druge evropske države. Naš izvozni cilj je vsaj 100 000 prodanih steklenic." V Zlatem griču pa ne ustvarjajo prihodke le s prodajo vin. Služijo tudi s turistično dejavnostjo. Sredi vinorodnih Škalc imajo apartmaje, golf igrišče, gostišče in degustacijsko dvorano. Vsaj dvakrat letno organizirajo dan odprtih vrat z ogledom njihove vinske kleti, ki velja za eno najsodobneje opremljenih pri nas. (BF)

Datoteke

DIREKTOR SILVO ŽIŽEK O PRODAJI