oktober 10, 2016

Na vseslovenskem srečanju kmetov pozivi k sodelovanju

„Dobra dela – zlati ključ do nebes“ je bilo geslo nedeljskega vseslovenskega srečanja kmetov na Ponikvi in Slomu. Ob rojstni hiši Antona Martina Slomška se je že trinajsto leto zbrala množica kmetov in vseh tistih, ki so povezani s kmetijstvom.

Srečanje je znova združilo številne kmete iz vse Slovenije.

Zvesti svoji osnovni poklicanosti in dolžnosti
Vseslovensko srečanje kmetov pripravljata Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Župnija Ponikva. Rojstni kraj blaženega Antona Martina Slomška za srečanje ni izbran po naključju, Slomšek je namreč zavetnik slovenskih kmetov in kmetijskega slovstva. Dogodek so odprli z mašo, ki jo je v cerkvi svetega Martina na Ponikvi daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. „Kar pomislimo, koliko ljudi je morda v sporu, koliko nepravičnosti in stisk je med ljudmi, tudi med kmeti. Takoj zatem, ko doživimo usmiljenje in ljubezen, pa smo poklicani, da to usmiljenje in dobroto izkazujemo tudi drugim. Vsak od nas dela dobra dela in vsak od nas je poklican, da je pripravljen svojemu bližnjemu izkazati ljubezen. Najprej je dobro delo, da je človek zvest svoji osnovni poklicanosti in dolžnosti,« je ob vodilu letošnjega gesla dejal Šuštar.

Kmetje morajo tesneje sodelovati
Popoldan se je nadaljeval na Slomu, pred rojstno hišo Antona Martina Slomška je bila slavnostna akademija. Letošnji osrednji gost je bil varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek, ki tudi sam izvira iz tradicionalne kmečke družine. V svojem govoru je izpostavil predvsem problematiko preveč zavržene hrane, prevlado velikih prehrambenih verig ter slab položaj primarnih pridelovalcev hrane. Kmete je pozval k povezovanju, saj da bodo tako močnejši in uspešnejši. Še podrobneje mu prisluhnite v spodnjem posnetku.

Od kmetijstva težko preživeti
Kmete so na vseslovenskem srečanju nagovorili tudi šentjurski župan Marko Diaci, 20. vinska kraljica Slovenije Sara Stadler in predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič. Srečanje sta s kulturnim programom popestrila Otroški cerkveni pevski zbor Zvonček in ljudska pesnica Ivanka Uduč. Ines Ljubej je pred naš mikrofon ujela nekaj obiskovalcev. Poudarjajo, da so tovrstna srečanja zelo dobrodošla, opozarjajo pa tudi, da je danes samo od kmetijstva težko živeti. Prisluhnite v spodnjem posnetku. (IL, foto: Štajerski val)

Datoteke

Jože Podgoršek na srečanju kmetov

Kmetje o srečanju in težavah