april 29, 2017

Sadje, ki ga jemo kot zelenjavo

V tokratni oddaji Za dom in vrt smo govorili o paradižniku, enem od najbolj razširjenih živil na svetu. Najboljši seveda zraste na domačem vrtu, a kako mu zagotoviti najboljše pogoje? O tem smo povprašali inženirja vrtnarstva Draga Jančiča.

Paradižnik je, verjeli ali ne, rastlina, ki je sorodna čiliju, tobaku, jajčevcu in krompirju.

Pradižnik botaniki uvrščajo med sadje, vendar ga zaradi grenko-kislega priokusa obravnavamo kot zelenjavo. Največkrat ga je najti v izdelkih, kot so paradižnikova mezga, juha, ajvar, kečap, iz njega izdelujemo tudi sokove. Svež paradižnik pa se uporablja kot dodatek solatam ter omakam. Paradižnik je rastlina, ki za svojo rast in razvoj potrebuje precej toplote. Kako jo zagotoviti in kako še paradižniku omogočiti najboljše pogoje, da postane debel, rdeč in okusen? In kateri so njegovi "dobri sosedje"? Vse to in še več v oddaji Za dom in vrt. Prisluhnite ji v spodnjem posnetku, Draga Jančiča je v našem studiu gostila Katja Žolgar.