januar 10, 2016

Anton Škrabl, eden najbolj cenjenih graditeljev orgel na svetu

Čeprav so prazniki za nami, v ušesih mnogih še odzvanjajo orgle. Tanja Jurjec je v goste povabila Antona Škrabla, ki jih v Rogaški Slatini izdeluje že polnih 25 let. »Vsake orgle so unikat,« pravi Škrabl, ponosen na to, da so njihove orgle že na vseh celinah sveta.

Anton Škrabl, eden najbolj cenjenih graditeljev orgel na svetu, v radijskem srečanju s Tanjo Jurjec

Anton Škrabl ali Tone, kot so ga starši in 4 sestre klicali že v otroštvu, se je po uspešno zaključenem šolanju v orglarski šoli v Ludwigsburgu v Nemčiji vrnil domov kot prvi izučeni orglar po letu 1940 v Sloveniji. Zaposlil se je v Škofijski orglarski delavnici v Mariboru in že po dobrem letu odprl lastno orglarsko delavnico, kjer je na začetku devetdesetih restavriral stare orgle in se preizkušal v gradnji novih.                                                                                           

Orgle so živ inštrument
Danes je Škrablova orglarska delavnica  ena največjih v Evropi, Tone pa velja za enega najbolj priznanih in cenjenih restavratorjev in graditeljev orgel na svetu. Njihove orgle igrajo po cerkvah in glasbenih šolah na vseh celinah in so, vsake zase, izjemno dragocen unikat. 

O skrivnosti ubranega zvoka orgel Tone pravi: »Orgle so živ inštrument, vsak del igra pomembno vlogo in med seboj morajo biti povezani, harmonizirani, kot v družini ... Vedno, ko naredimo nove orgle, pri nas rečemo, da je »kot bi se nam rodil nov otrok«. V tehničnem smislu pa mora orglar vedeti, da je vsak del orgel odvisen od drugega in ko zloži vse dele v celoto, morajo ti skupaj ustvariti harmoničen zvok. V posameznih orglah pa je povprečno okrog 200 tisoč delcev, ki enostavno morajo biti harmonizirani.« Res je tako kot v življenju, za dobre odnose in harmonično vzdušje smo odgovorni vsi.   

Združeni rokodelska spretnost in visoka tehnologija
Najmodernejša tehnologija in strokovno znanje zaposlenih omogočata, da lahko vse dele orgel izdelujejo v lastni proizvodnji. Kljub visoki tehnologiji pa v njihovih delavnicah proizvodnja poteka tudi po starih rokodelskih veščinah in pravilih.  V sam proces izdelave orgel je vključenih okoli 20 različnih poklicev. Kot je povedal Tone, je v posameznih orglah povprečno preko 200 tisoč različnih delov, načrte zanje pa natisnejo v merilu 1:1, kar pomeni od 200 do 300 kvadratnih metrov načrtov.

Anton Škrabl, ki je glas o odličnosti slovenske obrti ponesel po celem svetu, je dvakratni dobitnik priznanja Zlati ceh na MOS-u,  leta 2000 tudi plakete Občine Rogaška Slatina. Obrtna zbornica Slovenije mu je za izjemne dosežke na področju obrti in podjetništva leta 2003 podelila priznanje Obrtnik leta, ki velja za nekakšnega oskarja na področju obrti.

Družina Škrabl se ukvarja tudi s turistično ponudbo, oddaja namreč apartmaje, v katere prihajajo gostje z vseh koncev sveta, ponujajo pa tudi vodene oglede samega procesa izdelave orgel v domači orglarski delavnici.                                                        

Tone, po naravi optimist, preživi najmanj 200 dni v letu na tujem. Ko je doma, čas rad preživi z družino, sprosti pa se s petjem v Obrtniškem pevskem zboru. Več let je bil tudi član Moškega pevskega zbora Rogaška. Več o njegovem življenju in delu v posnetku radijskega srečanja s Tanjo Jurjec. (UR)

Galerija slik

Datoteke

ANTON ŠKRABL V RADIJSKEM SREČANJU