maj 11, 2020

Bogomir Marčinkovič: 100-odstotno varnih šol ne moremo zagotoviti

V tem tednu bodo šole po navodilih šolskega ministrstva pripravile vse potrebno za vnovični začetek delovanja vrtcev in šol. Ravnatelj OŠ Bistrica ob Sotli Bogomir Marčinkovič ocenjuje, da vseh priporočil v celoti najverjetneje ne bo mogoče uresničiti. Med drugim izpostavlja kadrovske in prostorske izzive, ohranjanje varnostne razdalje in nošenje mask.

Ravnatelj OŠ Bistrica ob Sotli Bogomir Marčinkovič zagotavlja, da bodo v danih razmerah storili vse za varnost otrok. (Foto: OŠ Bistrica ob Sotli)

V vrtce najprej otroci brez varstva, v šolo prva triada
V tem tednu bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport s pristojnimi inštitucijami pripravilo vse potrebno za vnovični začetek delovanja vrtcev in šol. Danes so pristojni sporočili, da bodo prihodnji ponedeljek vrata odprli vrtci, a le za tiste otroke, ki nimajo varstva. Vrnitev v šolske klopi pa bo obvezna za prvo triado osnovne šole in devete razrede, ostali bodo nadaljevali s poukom na daljavo. Za prvo starostno skupino je po navedbah šolskega ministrstva predviden začetek pouka 18. maj, za 9. razrede pa 25. maj. Delo v razredih naj bi potekalo v manjših skupinah, do 15 otrok oz. največ 10 učencev za prvo triado, če razmere to dopuščajo. Zaposlenim in devetošolcem na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporočajo uporabo mask zunaj matične učilnice. Šolanja bodo oproščeni le učenci z rizičnimi boleznimi. Podrobnejša navodila za delo v vzgojno-izobraževalnih institucijah bodo ravnatelji dobili v drugi polovici tedna.

Marčinkovič: Vsi ukrepi niso v celoti izvedljivi
Ravnatelj OŠ Bistrica ob Sotli Bogomir Marčinkovič ocenjuje, da priporočila narekujejo ukrepe, ki jih ravnatelji skupaj s kolektivi v celoti ne bodo mogli izvesti oziroma bo njihovo izvajanje pomenilo kršenje zakonodaje. "V priporočilih Zavoda RS za šolstvo je uvodoma navedeno, da imamo ravnatelji in zaposleni veliko družbeno odgovornost. Vsem šolam in vrtcem so naložene naloge, ki jih v okviru razpoložljivih virov (prostor, čas, kadri, materialni viri, finančni viri, delovno-pravna zakonodaja, otrokove pravice ...) ne bomo mogli opraviti kot to pričakujejo različni deležniki, ki se srečujejo v šolskem prostoru,« pojasnjuje Marčinkovič, a hkrati izpostavlja, da bodo seveda vsi vse naredili po svojih najboljših močeh tako kot vedno doslej.

 V OŠ Bistrica ob Sotli se veselijo prihoda šolarjev, a hkrati opozarjajo, da je pred njimi še veliko neznank. (Foto: OŠ Bistrica ob Sotli)

Izziv maske in medsebojna razdalja
Bogomir Marčinkovič ocenjuje, da bo nekatera priporočila pristojnih zelo težko uresničiti, med drugim ohranjanje medsebojne razdalje in nošnja mask. »Na primer otroci se v svojem okolju prosto družijo in igrajo, ko pa bodo prišli v šolo bodo morali držati razmik med sabo, brez dotikanja, učitelje pa bodo imeli pred sabo v maskah. Moramo razumeti, da pridejo v šolo otroci stari od 6 do 8 let, ki še vendarle potrebujejo pomoč učiteljev pri vsakodnevnih opravilih. In tega sedaj ne bo. In tudi ne predstavljamo si, kako bo učitelj 5 ali 6 ur lahko poučeval z masko, saj veste, da je že 30 minut v trgovini z masko naporno, tudi če smo tiho,« razlaga ravnatelj bistriške šole.

Bo za delo v manjših skupinah dovolj kadra?
Po oceni Marcinkoviča je sicer dobro, da se otroci počasi vračajo v šole in vrtce, a vendarle se mu priporočila NIJZ zdijo malo nesorazmerna in neživljenjska. "V njihovo opravičilo tudi oni še niso bili v takšni situaciji in so napisali nekaj, kar menijo, da bo delovalo, mi pa bomo to težko izvrševali. Dejstvo je, da so prevalili odgovornost na ravnatelje šol in vrtcev, ker ko bo prišla kakšna okužba, bo kriv ravnatelj, ker je bilo v razredu 16 otrok in ne 15 kot so priporočila, čeprav ravnatelji niti ne vemo trenutno, če imamo na razpolago dovolj kadra glede na delitve v manjše skupine," navaja Marčinkovič in glede smernic pristojnih dodaja: "Težko je reči, kaj je slabo in kaj dobro, dejstvo je, da orjemo ledino in da se bomo maksimalno vsi potrudili za varnost naših otrok, ampak 100-odstotno varnega okolja pa zaradi različnih dejavnikov ne moremo zagotoviti. In to je dejstvo." (SP)

SORODNE VSEBINE:
Vrtci ob vnovičnem odprtju pred številnimi izzivi