april 7, 2020

Bolnišničnega oddelka v Šmarju ne bo, prihaja pa dodaten kader

V šmarskem domu upokojencev je s koronavirusom okuženih več kot polovica stanovalcev. V tamkajšnjem zdravstvenem domu so ob tem pozvali, naj celjska bolnišnica tam organizira bolnišnični oddelek. Ta pravi, da bolnišnice ne more prestaviti v Šmarje, obljublja pa dodatno pomoč.

Šmarski dom upokojencev so danes začeli razkuževati. Do konca tedna bodo razkužili vse prostore. (Foto: Občina Šmarje pri Jelšah)

Okužba se še vedno širi
»V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah se kljub vsem preventivnim ukrepom, ki jih izvajamo že od začetka pojava koronavirusa, okužba še vedno počasi širi. Dnevno se intenzivno spremlja zdravstveno stanje tako stanovalcev kot zaposlenih. Svojce stanovalcev redno obveščamo o stanju njihovih bližnjih. Stanje večine okuženih je kljub pridruženim številnim obolenjem stabilno. Trije stanovalci so se že vrnili iz bolnišnice, 31 stanovalcem, ki ne kažejo več znakov okužbe, bodo v roku 3 dni odvzeti ponovni brisi. Prav tako se v delovni proces vrača prva zaposlena,« je v današnji pisni izjavi za javnost zapisala direktorica šmarskega doma upokojencev Gordana Drimel ter dodala, da za zdravstveno stanje stanovalcev skrbi zdravniška ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, osebno ali prek telefona pa sodelujejo tudi s specialisti iz Splošne bolnišnice Celje. Na zdravljenje v bolnišnico napotijo le bolnike, ki se jim poslabša zdravstveno stanje in ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, vsako napotitev pa odredi zdravnik. 

Direktorica šmarskega zdravstvenega doma Jasna Žerak je ob tem včeraj za naš radio povedala, da zaposlenim pojenjajo moči in da zato pritiskajo na Vlado in celjsko bolnišnico, da je v domu upokojencev nujno organizirati bolnišnični oddelek, ki ga bo s svojimi kadri pokrivala bolnišnica, o čemer smo podrobneje pisali TUKAJ.

Kader ne more krožiti med bolnišnico in domovi starejših
Iz Splošne bolnišnice Celje so nam sporočili, da v domovih starejših ne morejo organizirati bolnišničnih oddelkov, saj da morajo na svoji lokaciji zagotoviti zdravstvene storitve na sekundarnem nivoju za regijo z 280 tisoč prebivalci. Za to potrebujejo tako zdravnike specialiste kot zaposlene v zdravstveni negi, ki so zdravi in nimajo kontakta z okuženimi. »Zaradi epidemiološke situacije kader ne more krožiti med bolnišnico in domom upokojencev Šmarje pri Jelšah oz. ostalimi domovi starejših. Zaposlenih, ki bi delali v tem domu za starostnike, še nekaj časa po koncu njihovega dela tam ne bi mogli razporediti na delo v bolnišnico,« razlagajo.

V Šmarje bodo napotili dodatne medicinske sestre
V celjski bolnišnici ob tem pravijo, da so za zdravstveno oskrbo stanovalcev v domovih starejših primarno pristojni in odgovorni zdravstveni delavci s primarne ravni zdravstvenega varstva, torej zdravstveni domovi. Sodeluje pa Splošna bolnišnica Celje pri koordinaciji dela in kadra, prav tako je domu že priskočila na pomoč tudi s svojimi zaposlenimi. »Že v prvem tednu smo tja poslali t. i. interventne ekipe z zdravniki in s 16 medicinskimi sestrami, z ekipo infektologa, intenzivista in splošnega zdravnika pa smo kasneje izvedli tudi celovito triažo vseh 198 oskrbovancev. Vseskozi nudimo tudi konzultacije infektologa in specialista intenzivne medicine,« pravijo in obljubljajo še dodatno pomoč. »Ker se v bolnišnici zavedamo zahtevnosti trenutnega stanja v tem domu za starostnike, se je naša Bolnišnična poveljniška skupina danes odločila, da bomo na delo v Šmarje napotili nekaj diplomiranih in srednjih medicinskih sester, ki so doma iz Šmarja in okolice, in sicer za cel čas trajanja težav v domu upokojencev. Z njihovo pomočjo se bo delo organiziralo enako kot na bolnišničnih oddelkih, za kar je že pripravljen akcijski načrt, pri katerem sodelujejo vse pristojne inštitucije,« so iz celjske bolnišnice še sporočili za naš radio. (AD)