april 6, 2020

V ZD Šmarje okužen že drugi zdravnik

V šmarski občini je po zadnjih podatkih 137 okuženih, od tega že več kot 100 v domu upokojencev. Drugi primer okužbe so ob tem potrdili med zdravniki v zdravstvenem domu. Zdravstveni delavci delajo na robu zmogljivosti, zato direktorica Jasna Žerak pristojne znova poziva k ustanovitvi bolnišničnega oddelka v domu upokojencev.

Šmarski zdravstveni dom je enotna vstopna točka za šest občin Obsotelja in Kozjanksega, zdravstveni domovi v ostalih občinah ostajajo zaprti za zdravstvene preglede. (Foto: Radio Štajerski val)

Bojijo se okužb znotraj zdravniških vrst
V Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah, ki je enotna vstopna točka za občane šestih občin Obsotelja in Kozjanskega, so potrdili drugi primer okužbe z novim koronavirusom COVID-19 pri zdravniku. V domu, ki s svojimi zdravstvenimi delavci pomaga osebju šmarskega doma upokojencev z več kot 100 okuženimi, se po besedah direktorice Jasne Žerak zdaj bojijo tudi širjenja okužbe znotraj zdravniških vrst.

V domu upokojencev nujen bolnišnični oddelek
Zdravstveni dom je sicer aktivno vpet v delo Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, ki je žarišče okužbe z novim koronavirusom. Domu upokojencev med drugim pomagajo tudi štirje diplomirani zdravstveniki in trije tehniki zdravstvene nege iz šmarskega zdravstvenega doma. "Zaposlenim doma pojenjajo moči, zato pritiskamo na vlado in Splošno bolnišnico Celje, da je treba v domu upokojencev nujno organizirati bolnišnični oddelek, ki ga bo s svojimi kadri pokrivala bolnišnica," razlaga Jasna Žerak. 

Poteza za ustanovitev bolnišničnega oddelka je zdaj na Splošni bolnišnici Celje.

Zdravniki v Šmarju na voljo 24 ur na dan
Žerakova ob tem izpostavlja, da so prebivalci zelo dogovorni in spoštujejo navodila. Hkrati pa v zdravstvenem domu prejemajo tudi veliko vprašanj, zakaj ostajajo ostale zdravstvene postaje v Obsotelju in na Kozjanskem še vedno zaprte za preglede. Žerakova pravi, da je enotna vstopna točka v Šmarju pri Jelšah še naprej potrebna zaradi lažjega preprečevanja širjenja epidemije novega koronavirusa. Ob tem dodaja, da so zdravniki v Šmarju bolnikom v štirih ločenih ambulantah na voljo 24 ur na dan.

Prav tako so bolnikom na voljo zdravniki v zdravstvenih postajah Kozje, Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Rogaška Slatina in Rogatec, in sicer za informiranje bolnikov, izdajo receptov in potrdil o bolniških odsotnostih, ne pa tudi za opravljanje zdravstvenih pregledov. Žerakova vse prebivalce znova poziva, da v primeru obolenj po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika in ne hodijo v zdravstveni dom. (SP)