Celjski Simbio še učinkovitejši pri obdelavi odpadkov

18.09.2019

Nova tehnologija omogoča do štirikrat več izločenih materialov primernih za embalažo. (Foto: SImbio)

Regijski center za ravnanje z odpadki Celje je v letu, ko praznuje 10-letnico delovanja, bogatejši za pomembno posodobitev. Gre za nadgradnjo izločanja reciklabilnih odpadkov, ki omogoča do štirikrat več izločenih materialov primernih za embalažo.

Najsodobnejši v državi
Letos mineva 10 let, odkar je Mestna občina Celje skupaj s 23 občinami soinvestitoricami odprla Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje (RCERO), sofinanciran z evropskim in državnim denarjem. Celjski župan Bojan Šrot razlaga:
Kompleks RCERO Celje.

Nad RCERO Celje bdi javno komunalno podjetje Simbio, ki je skozi desetletja center posodabljalo in nadgrajevalo. Direktor Simbia Marko Zidanšek:

Tehnologija prijaznejša tudi do zaposlenih
Ena izmed zadnjih večjih nadgradenj je 5,5 milijona evrov vredna naložba v tehnološko opremo, in sicer nadgradnjo izločanja reciklabilnih odpadkov iz mešanih komunalnih odpadkov in iz odpadne embalaže v Regijskem centru za ravnanje z odpadki Celje, s katerim upravlja. O pomenu nove pridobitve, vodja centra RCERO Tina Kramer:Nova tehnologija je prijaznejša tudi do zaposlenih.

Količina obdelane embalaže v RCERO Celje se je v zadnjem desetletju več kot podvojila. Če so leta 2010 obdelali 4.100 ton embalaže, so je lani 9.100 ton. Skupaj v desetih letih pa več kot milijon ton. Prav spremembe količin odpadkov in njihove strukture ter spremembe zakonodaje, so razlog za nenenhne posodobitve in nadgradnje v regijskem centru v Bukovžlaku. (NS)
Štajerski val v sliki