september 18, 2019

Celjski Simbio še učinkovitejši pri obdelavi odpadkov

Regijski center za ravnanje z odpadki Celje je v letu, ko praznuje 10-letnico delovanja, bogatejši za pomembno posodobitev. Gre za nadgradnjo izločanja reciklabilnih odpadkov, ki omogoča do štirikrat več izločenih materialov primernih za embalažo.

Nova tehnologija omogoča do štirikrat več izločenih materialov primernih za embalažo. (Foto: SImbio)

Najsodobnejši v državi
Letos mineva 10 let, odkar je Mestna občina Celje skupaj s 23 občinami soinvestitoricami odprla Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje (RCERO), sofinanciran z evropskim in državnim denarjem. Celjski župan Bojan Šrot razlaga:




Kompleks RCERO Celje.

Nad RCERO Celje bdi javno komunalno podjetje Simbio, ki je skozi desetletja center posodabljalo in nadgrajevalo. Direktor Simbia Marko Zidanšek:

Tehnologija prijaznejša tudi do zaposlenih
Ena izmed zadnjih večjih nadgradenj je 5,5 milijona evrov vredna naložba v tehnološko opremo, in sicer nadgradnjo izločanja reciklabilnih odpadkov iz mešanih komunalnih odpadkov in iz odpadne embalaže v Regijskem centru za ravnanje z odpadki Celje, s katerim upravlja. O pomenu nove pridobitve, vodja centra RCERO Tina Kramer:



Nova tehnologija je prijaznejša tudi do zaposlenih.

Količina obdelane embalaže v RCERO Celje se je v zadnjem desetletju več kot podvojila. Če so leta 2010 obdelali 4.100 ton embalaže, so je lani 9.100 ton. Skupaj v desetih letih pa več kot milijon ton. Prav spremembe količin odpadkov in njihove strukture ter spremembe zakonodaje, so razlog za nenenhne posodobitve in nadgradnje v regijskem centru v Bukovžlaku. (NS)