februar 7, 2023

Lesičanka Jerica Potočnik iz Turčije: Ljudje so prestrašeni, obupani in razočarani

Ves svet pozorno spremlja dogajanje v Turčiji in sosednji Siriji, ki ju je včeraj ponoči prizadel uničujoč potres z magnitudo 7,8. Sledila sta še dva močna potesa, tla se še vedno tresejo tudi ob številnih popotresnih sunkih. Število smrtnih žrtev je že preseglo 5000, več deset tisoč ljudi je ranjenih. O doživljanju dogajanja po naravni katastrofi smo se pogovarjali z Jerico Potočnik iz Lesičnega, ki že nekaj let z možem živi v Ankari. 

V Turčiji so se porušile tudi številne novejše zgradbe, zgrajene po letu 2004, ki bi morale biti po zakonodaji potresno varne. Ljudje so zato razočarani in kritični, da inšpektorji pri nadzoru gradenj ne opravljajo svojega dela. (Foto: Društvo Rdečega polmeseca Turčije)

Tla v Turčiji in Siriji se še niso umirila in se verjetno ne bodo še več mesecev, morda celo let. Vse oči so uprte v prizadeta območja, kjer se reševalci trudijo iskati morebitne preživele, reševanje pa jim otežujeta hud mraz, sneg in dež. Pomoč sicer prihaja iz celega sveta. Sredstva za pomoč prizadetim zbirata tudi Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas. Spodaj so zapisani podatki, kamor lahko nakažete, v kolikor želite in lahko, svoj prispevek.

Sicer pa smo mi poklicali v Turčijo, natančneje v Ankaro, kjer že nekaj let živi Lesičanka Jerica Potočnik. Jasmini Levičar je med drugim zaupala, kako je sama doživela uničujoč potres, kakšen je dan po katastrofi, kaj ljudje trenutno najbolj potrebujejo in zakaj so razočarani in kritični do oblasti. Pogovoru prisluhnite v spodnjem posnetku.

Slovenska Karitas pomoč zbira preko TRR in SMS sporočil. Svoj dar lahko posredujete s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 in darovali boste 5 oziroma 10 EUR ali z nakazilom na:

Slovenska karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POTRES TURČIJA-SIRIJA
Sklic: 00 626 

Svoj humanitarni prispevek lahko nakažete na TRR račun Rdečega križa Slovenije, in sicer:

Namen: »Potres Turčija in Sirija«
TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
SI56 0310 0111 1122 296
SWIFT: SKBASI2X
Koda namena: CHAR
Sklic: SI00-96891

Pomagate lahko tudi s poslanim SMS-om na 1919 z besedo SKUPAJ in prispevali boste 1 evro ali SKUPAJ5 in prispevali boste 5 evrov.

Galerija slik