julij 21, 2023

Vojnik in Šentjur: vreme je povzročilo razdejanje, težave tudi drugod

Marsikje odpravljajo posledice minulih neurij. Včerajšnje je v naših krajih povzročilo zelo veliko škodo, najhuje je bilo na Vojniškem in Šentjurskem. Težave pa so tudi praktično povsod drugod. 

V šentjurski Novi vasi je veter odnašal strehe. (Foto: poslušalka Nina Kristan)

Močno četrtkovo popoldansko neurje se je zneslo nad občino Vojnik. Župan Branko Petre pravi: 

Pravi še: 

Na Vojniškem so še vedno neprevozne številne ceste, del občine je še vedno brez električne energije. Petre pravi, da je uničenje tako obsežno, da sanacije sami ne bodo zmogli, dodaja:



Iz Vojnika ob tem še sporočajo, da bo zbirni center za odpadke, med katerimi so tudi veje padlih dreves, izjemoma odprt tudi na današnji petek, in sicer ves dan. 

Na Vojniškem so številne ceste zaradi podrtih dreves še vedno neprevozne, gasilci pa posledice ujme odstranjujejo že od sinoči. (Foto: PGD Frankolovo)

Tudi v delu občine Šentjur je včerajšnje neurje povzročilo pravo razdejanje, najhuje je bilo v mestu Šentjur, Novi vasi, Gorici pri Slivnici in Loki pri Žusmu. Poveljnik PGD Šentjur Danilo Matuš razlaga: 



Šentjurski župan Marko Diaci pa po večdnevnih popoldanskih neurjih pravi: 




Današnji prizor s šentjurske železniške postaje. (Foto: Štajerski val)

Intervencije zaradi včerajšnjega neurja so bile še marsikje, tudi v Celju, od tam med drugim sporočajo, da ni varna pot pri Šmartinskem jezeru, zaradi številnih podrtih dreves. Iz Občine Kozje pa so predvsem poročila o veliki škodi na kmetijskih površinah, skupila pa jo je tudi infrastruktura. Kozjanska županja Milenca Krajnc je za naš radio povedala:

Občani, ki so utrpeli škodo na objektih in infrastrukturi, lahko občino obvestijo o posledicah neurja po telefonu in elektronski pošti. Zbrane podatke o nastali škodi bo občina posredovala Upravi RS za zaščito in reševanje. 

V občini Kozje se škoda po neurju najbolj pozna v vinogradih, na poljščinah, skupila pa jo je tudi infrastruktura. (Foto: občina Kozje)

Intervencije so bile tudi v Žalcu, Štorah, Rogaški Slatini, Podčetrtku, Bistrici ob Sotli, Kozjem, Vitanju, Dobrni in Oplotnici.

Ob 8-ih zjutraj je bilo po podatkih Elektra Celje brez elektrike še skoraj 2 tisoč odjemalcev, med drugim v Dramljah, Jakobu, Šmartnem, Novi Cerkvi in na Dobrni. (AD, NS, SP)

Povezani prispevki: 
NOV DAN, NOVO HUDO NEURJE 
NARAVA VČERAJ ZNOVA POKAZALA ZOBE, DANES NADALJEVANJE SANACIJE
NEURJE JE SPET POVZROČILO RAZDEJANJE