april 3, 2023

S Svetega Štefana odpeljali zanemarjene ponije

V lastnih iztrebkih in brez vode

Iz naših krajev znova prihaja novica o nevestnem ravnanju z živalmi. Društvo za zaščito konj iz Orlove vasi pri Polzeli je s kmetije na Svetem Štefanu v občini Šmarje pri Jelšah odpeljalo šest zanemarjenih ponijev, ki so živeli v groznih razmerah.

Šest ponijev je na kmetiji na Svetem Štefanu živelo v groznih razmerah. (Foto: FB Društvo za zaščito konj)

Kot je za naš radio povedala predsednica Društva za zaščito konj Natalija Nedeljko, so nalog o odvozu živali dobili od veterinarskega inšpektorja. Razlaga:




Poniji so bili zelo zanemarjeni in tudi, kot so nam povedali v društvu, dolgo brez vode.

Po poročanju STA, so na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin potrdili, da je uradni veterinar marca uvedel uradni nadzor na gospodarstvu na Svetem Štefanu. V postopku so bila ugotovljena neskladja z zakonodajo, in sicer neprimerna oskrba kopitarjev, neustrezna identifikacija koz ter neustrezen privez dveh psov. Kaj pa se bo zdaj zgodilo s poniji, ki so v oskrbi Društva za zaščito konj?



Ponije bodo v društvu, potem ko jih bodo očedili in zdravstveno oskrbeli, poskušali socialicirati in jim najti nove lastnike.

V društvu se, žal, pogosto srečujejo s primeri tovrstnega zanemarjanja. Kaj pa privede človeka do tega, da opusti skrb za žival?





V društvu pozivajo vse, ki vedo za živali, ki so zanemarjene ali ki živijo v neustreznih razmerah, da na to opozorijo:



(NS)