avgust 2, 2023

Voznica s tremi promili alkohola v krvi vijugala po Celju

Policisti Policijske uprave Celje poročajo o močno alkoholizirani voznici, ki je včeraj popoldne vijugala po Celju, poškodovala svoje vozilo, na srečo pa nikogar drugega.

Policisti znova opozarjajo, da alkohol ne sodi za volan. (Foto: Štajerski val)

Treznila se je na policijski postaji
Kot so sporočili s celjske policijske uprave, so bili včeraj popoldne obveščeni, da je v centru Celja voznica osebnega vozila zapeljala na pločnik, trčila v ulično svetilko, poškodovala gumo in platišče in da njeno vozilo ni več vozno. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je bila krepko pod vplivom alkohola. V krvi je imela dobre tri promile alkohola. Policisti so voznico so pridržali do streznitve, spisali bodo tudi obdolžilni predlog.

Možnost za prometne nesreče se pri enem promilu alkohola v krvi poveča za najmanj 25-krat
Policisti ob tem znova opozarjajo, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težje prilagodimo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih. „Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so  prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov. Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni  nesreči se pri enem promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat,“ opozarjajo in znova poudarjajo: „Alkohol ne sodi v promet, zato nikar ne vozite če ste pili alkoholne pijače.“