avgust 12, 2023

Najbolj opustošeno podjetje bo pomagalo tudi zaposlenim

Podjetje BSH hišni aparati Nazarje je največji zaposlovalec v Zgornji Savinjski dolini, v minulih poplavah pa tudi najbolj prizadeto podjetje v Sloveniji. Pri njih si kruh služi 1.700 zaposlenih, z dobavitelji pa je po državi nanje vezanih kar 4.000 ljudi. Poplava je bila tako katastrofa za podjetje in celotno regijo. 

V podjetju BSH hišni aparati Nazarje poteka odpravljanje posledic poplav (Foto: Matej Verbuč)

Osrednji objekt podjetja leži neposredno ob strugi reke Savinje v Nazarjah. Ker poplavljanje Savinje ni tako redko, so v BSH že sami poskrbeli za številne protipoplavne ukrepe. Njihova zaščita zadrži vodo višini 1,30 metra, proizvodnja se hermetično zapre, v primeru razlivanja pa imajo vzpostavljen tudi sistem črpanja vode. A tokratna deroča voda je presenetila tudi njih. Direktor družbe BSH Boštjan Gorjup pravi:

Ker čiščenje še poteka, konkretne ocene škode še nimajo. Gospodarski minister Matjaž Han je sicer na ponedeljkovi novinarski konferenci dejal, da bo ta presegla 200 milijonov evrov, od tega vsaj 60 milijonov samo na napravah in objektih. Boštjan Gorjup pravi: 

Trg namreč ne čaka. Gorjup si želi tudi dodatnih protipoplavnih ukrepov:

V podjetju je zdaj okoli 150 ljudi iz nemškega podjetja, ki se specializirano ukvarja s čiščenjem sodobnih proizvodnih linij, v naslednjih dneh bodo znanje predali tudi domačim vzdrževalcem, da bi sanacija stekla hitreje. 

Podjetje bo poskrbelo tudi za prizadete zaposlene

Boštjan Gorjup, tudi nekdanji predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, pravi, da je za podjetja, ki opreme nimajo zavarovane v takšni meri kot BSH, pomemben mehanizem sofinanciranja odpravljanja škode in nakupa novih strojev, nadalje pa tudi likvidnostna pomoč preko Slovenske investicijske banke in podjetniškega sklada. Po Gorjupovih besedah nekaj teh aktivnosti že poteka.

"Delamo na tem, da čimprej ponovno vzpostavimo prizvodnjo. Finance nas ne skrbijo toliko, kot čas."

Pri čiščenju v BSH zdaj aktivno sodelujejo zaposleni, vsak dan jih je med 500 in 600, imajo pa tudi turnus za počivanje. Vsaj del proizvodnje bodo skušali zagnati čimprej in vzpostaviti dobavno verigo tudi za podjetja, ki so odvisna od BSH. Upajo, da v nekaj tednih. Nekateri zaposleni medtem pomagajo pri svojih sosedih, veliko pa jih je škodo utrpelo tudi samih. Gorjup razlaga:

V nazarskem podjetju BSH so optimistični. Tudi koncern jim je zagotovil, da se ob pravočasnih in uspešnih ukrepih na vodotokih za prihodnost podjetja ni bati. Prav tako so zaloge na njihovih ključnih trgih še stabilne. (ViP)