marec 10, 2023

Cinkarna Celje lani z rekordnim dobičkom

Lanskoletne številke poslovanja Cinkarne Celje, ki zaposluje več kot 750 ljudi, so presegle pričakovanja. Med drugim je ustvarila 42 milijonov evrov dobička.

Cinkarna je na prvi dan tega leta zaposlovala 775 ljudi. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Dve različni polovici leta
Nerevidirano poročilo kaže, da so v podjetju ustvarili dobrih 227 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 18 odstotkov več kot leto prej. Dobička je bilo za 42 milijonov evrov, kar je skoraj tretjina več kot leta 2021.

Predsednik uprave Aleš Skok je ob predstavitvi poročila dejal, da je lansko leto sicer ponudilo dva povsem različna dela leta, pri čemer podrobneje razlaga:

Še vedno velik izziv ostaja tudi zahtevna energetska situacija v Evropi, ki poslabšuje konkurenčnost energetsko intenzivnih podjetij, pravi Skok.

V Cinkarni Celje so poslovne rezultate ta teden predstavili novinarjem. (Foto: Štajerski val)

Dobiček za trajnostno preobrazbo podjetja
Tako v Cinkarni Celje napovedujejo nadaljnje korake v smeri trajnostne preobrazbe podjetja, za kar bodo namenili lani ustvarjen dobiček. Že zdaj imajo več sončnih elektrarn na strehah svojih objektov, v načrtu pa so še nove. Tehnična direktorica Nikolaja Podgoršek Selič napoveduje:

Priložnost za pridobivanje obnovljivih virov energije pa v Cinkarni vidijo tudi v proizvodnji žveplove kisline:

S tem in s sončnimi elektrarnami bi lahko po besedah tehnične direktorice do leta 2027 v Cinkarni Celje med 35 in 40 odstotkov električne energije, ki jo potrebujejo, proizvedli sami. Ob tem razlagajo, da veliko pozorenosti namenjajo tudi čiščenju odpadnih voda, pri čemer da so z notranjo ponovno rabo vode v proizvodnji zmanjšali črpanje vode iz Hudinje za 20 odstotkov. Tudi na tem področju še pripravljajo nekaj projektov.

Delavski direktor Filip Koželnik, tehnična direktorica Nikolaja Podgoršek Selič in predsednik uprave Aleš Skok. (Foto: Štajerski val)

150 let podjetja
Cinkarna Celje letos sicer obeležuje 150 let delovanja ter 50 let proizvodnje titanovega dioksida. V maju bodo v Pelikanovem muzeju odprli razstavo še nikoli objavljenih fotografij Josipa Pelikana z motivi Cinkarne, za junij pa napovedujejo dan odprtih vrat Cinkarne, tako v Celju kot v enoti, ki jo imajo v Mozirju. (AD)