september 14, 2022

Minister Han na MOS: Gospodarstvo brez intervencije države ne bo vzdržalo

Priložnost za povezovanje, nova znanja in poslovna partnerstva

Dopoldne so v Celju odprli 54. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti. Letošnji slavnostni govornik je bil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han.

Z nagovorom je letošnji MOS odprl gospodarski minister Matjaž Han. (Foto: Štajerski val)

V svojem nagovoru je minister Han med drugim dejal, da je MOS: "Priložnost za povezovanje, nova znanja in nenazadnje tudi poslovna partnerstva ali celo sklenjen posel. Ministrstvo zato tudi letos ponovno sodeluje na sejmu. Naš namen je približati delovanje ministrstva in vseh izvajalskih institucij razstavljavcem in obiskovalcem sejma.« Med gosti na slavnostnem odprtju so bili zbrani mnogi podjetniki iz Slovenije in tujine, prisotni so bili tudi zunanja ministrica Tanja Fajon ter mnogi poslanci in tuji diplomati. Poleg Hana so jih pozdravili tudi izvršni direktor Celjskega sejma Robert Otorepec, celjski župan Bojan Šrot in Peter Pišek, predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. 

Med osrednjimi temami govornikov se je najpogosteje pojavljala draginja, ki zadnje mesece močno pesti slovensko gospodarstvo, ničkaj smeli pa niso tudi pogledi v prihodnost. »Pandemija, vojna v Ukrajini, merjenje moči svetovnih velesil in podnebne spremembe so poglobile težave, še posebej v globalnih dobavnih verigah. Slovenija pa je zaradi svojega izvoznega gospodarstva od tega globalnega okolja precej odvisna,« je dejal gospodarski minister in dodal:

Ob tem še pravi:

Ob tem Matjaž Han napoveduje tudi ukrepe, ki bodo podjetjem omogočali nabavo elektrike po zmerni ceni, prav tako ukrepe za čakanje na delo in kasneje tudi zeleno transformacijo. 

54. MOS, ki bo v Celju do konca tedna, ostaja največji tovrstni sejem v regiji. Letos se predstavlja preko 600 razstavljavcev iz desetih držav, pripravili pa so tudi pestro obsejemsko dogajanje. Podrobneje o tem, kaj vse prinaša letošnji MOS, preberite TUKAJ. (ViP)