november 24, 2023

Kateri najbogatejši Slovenci so iz naših krajev?

Revija Finance Manager je objavila lestvico najbogatejših Slovencev. Na vrhu je novinec – družina Igorja Laha z ocenjenimi 385 milijoni evrov premoženja. Najbogatejši Slovenci prihajajo tudi iz naših krajev.

Za uvrstitev na lestvico je bilo tokrat potrebnega vsaj dobrih 35 milijonov evrov premoženja. (Foto: Pixabay)

Sto najpremožnejših Slovencev je v zadnjem letu skupno premoženje povečalo za 8 odstotkov, na skupno 8,7 milijarde evrov, kar je rekordna številka.

Glavnino premoženja družine Lah, ki je na vrhu lestvice, predstavljata Steklarna Hrastnik in nepremičninski posli. Drugo mesto si delita dolga leta vodilna Iza Sia Login in Samo Login. Četrti je Boštjan Bandelj, lastnik trgovca z emisijskimi kuponi Belektron, na petem mestu lestvice je družina Šešok s skupino Iskra.

Iz naših krajev je na lestvici najvišje Celjan Damian Merlak, na 8. mestu, ki je glavnino svojega premoženja ustvaril s kriptovalutami. Po oceni revije Finance Manager je težak 236 milijonov evrov.

Na 15. mestu je trgovska družina Jager, s podjetjem Jagros s sedežem v Rogaki Slatini, ima 136 milijonov evrov premoženja.

Celjana Ivan Pfajfar in Maša Pfajfar Toplak, lastnika Inposa, sta težka skoraj 94 milijonov evrov in sta na lestvici na 23. mestu. Na 30. mestu je še ena celjska družina, Albreht, lastnica Zlatarne Celje.

Na 35. mestu je najti Bogdana Kronovška in Natašo Besednjak, njuno premoženje, ki ga ustvarjata s podjetjem Kronoterm z Gomilskega, se je v zadnjem letu povečalo za več kot 40 odstotkov, na dobrih 72 milijonov evrov.

Iz Latkove vasi je lastnik Bisola Uroš Merc, ki je z dobrimi 68 milijoni evrov na 38. mestu.

Točno na sredini lestvice najbogatejših Slovencev je Franc Pišek, lastnik šmarskega podjetja Pišek – Vitli Krpan, njegovo premoženje je sicer v primerjavi z lanskim letom nekoliko upadlo, ocenjujejo ga na okoli 56 milijonov evrov.

Podjetniks Planine pri Sevnici, Iztok Špan, lastnik Tajfuna, je na 62. mestu, pod palcem naj bi imel nekaj manj kot 52 milijonov evrov.

Miran Zagožen, lastnik žalskega Aplasta, je s skoraj 48 milijoni evrov na lestvici na 71. mestu.

Na 87. mestu so Šentjurčani, družina Moškotevc, z lastništvom v več podjetjih, največji pa sta Skupina Ahac in Voc Ekologija. Njeno premoženje v reviji ocenjujejo na dobrih 39 milijonov evrov.

Na 97. mestu sta novinca na lestvici najbogatejših Slovencev, Ivan in Črt Cencelj, ki sta s podjetjem Inel s sedežem v celjskem Bukovžlaku ocenjena na dobrih 36 milijonov evrov.

"Stoterica najbogatejših Slovencev se je okrepila za nekaj več kot pol milijarde evrov, na rekordnih 8,7 milijarde evrov. Če se to sliši veliko, naj povemo, da gre za najmanjši skok v zadnjih treh letih, v povprečju pa se je premoženje povečalo približno toliko, kolikor so se v tem času v povprečju zvišale cene povprečne nakupne košarice. Nezanemarljivo pa se je zvišal tudi prag za vstop na lestvico − za skoraj dva milijona evrov, na 35,2 milijona, kar je največ doslej," so ob predstavitvi lestvice 100 najbogatejših Slovencev zapisali na Financah.