september 19, 2023

Donat praznuje 115 let. Kje ga spijejo največ?

Mineva 115 let od odkritja vrelca vode Donat. Zaradi posebne kombinacije mineralov velja za unikatno v svetu. Ob obletnici je podjetje Atlantic Grupa na strehi polnilnice v Rogaški Slatini odprlo sončno elektrarno, odprtju je prisostvoval tudi minister Bojan Kumer.

Donat praznuje 115 let (Foto: Štajerski val)

Izvir vode Donat Mg so raziskovalci našli leta 1908. O zdravilnosti vode so poročali že laični domačini, po različnih preizkusih pa so bili zdravilni učinki potrjeni leta 1964. Pozitivno vpliva predvsem na prebavo ljudi, ki trpijo za funkcionalnim zaprtjem. Voda, sprva znana v okvirih takratne monarhije, danes presega meje Evrope. Kje je spijejo največ? Direktor proizvodnje v Rogaški Slatini Dušan Lorenčič pravi:

Atlantic Grupa, ki je lastnik Donata, si prizadeva za trajnost v proizvodnji. Ob 115. obletnici so namenili 900.000 evrov v izgradnjo sončne elektrarne na polnilnici v Rogaški Slatini. Podpredsednik Atlantic Grupe za delikatesne namaze, Donat in internacionalizacijo Enzo Smrekar pravi:

Trenutna investicija v sončno elektrarno je bila omejena na en gigavat, zato Smrekar pravi:

Podjetje ob tem že načrtuje tudi nove naložbe. Med prvimi je obnova praznega dela proizvodnje hale. Enzo Smrekar razlaga:

Ta proces utegne trajati tri do štiri leta. Končnih vrednosti naložbe še nimajo, a bo sigurno presegala pet milijonov evrov. Atlantic Grupa v slatinski polnilnici zaposluje 78 ljudi, polni pa ne le mineralno vodo Donat Mg, temveč tudi Tempel, Cockto in Cedevito. 

Minister Bojan Kumer si je ogledal proizvodnjo (Foto: Štajerski val)

Trajnostni razvoj podjetij v kraju je podprl tudi župan Občine Rogaška Slatina Branko Kidrič, saj da ima to pozitiven učinek tudi na trajnostni turizem. Podobno meni tudi minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer:

Kot pravijo v Atlantic Grupi, za trajnost v proizvodnji skrbijo tudi na način, da iz vrelca Donata Mg počrpajo le toliko vode, kot je njen naravni prirast. Gostom v Rogaški Slatini je sicer to darilo narave stalno na voljo tudi v pivnici Medical centra Rogaška. (ViP)

Galerija slik