avgust 10, 2023

Obrat Cinkarne Celje v Mozirju: Sanacija po poplavah v polnem teku

Cinkarna razglasila stanje višje sile, škode je za več kot 600.000 evrov

V poslovni enoti Cinkarne Celje v Mozirju, kjer proizvajajo praškaste lake in masterbatche, sanirajo škodo po vseobsežnih poplavah. Zaradi poplavljenih proizvodnih in skladiščnih prostorov je družba razglasila stanje višje sile. Škode je za več kot 600.000 evrov, sanacija bo trajala vsaj mesec in pol.

Sanacija po poplavah bo v enoti Cinkarne v Mozirju trajala vsaj mesec in pol. (Foto: Cinkarna Celje)

Objekt poplavljen, proizvodnja masterbatchev pa varno zavarovana pred poplavami
Katastrofalne poplave, ki so prizadele Slovenijo 4. avgusta, niso prizanesle niti poslovni enoti Cinkarne Celje Kemija Mozirje. Poplavljeno je bilo območje skladišč surovin, embalaže in gotovih izdelkov, proizvodnih prostorov, kotlovnice in jedilnice z garderobami. Kljub temu, da so uspeli zavarovati proizvodnjo masterbatchev pred vdorom vode, je poplava povzročila veliko škodo. Družba se je hitro odzvala in začela sanacijo, ki trenutno poteka pod vodstvom direktorice PE Mozirje, Irene Vačovnik. Sanacija bo trajala vsaj mesec in pol, vendar so že sprejeti ukrepi omogočili ponovni zagon proizvodnje masterbatche, razlaga Vačovnikova.



Z zanesljivim in hitrim odzivom so delavci Cinkarne v Mozirju uspeli omejiti obseg škode, ki jo je povzročila poplava, pravi Vačovnikova.(Foto: Cinkarna Celje)

Zaradi uničenja zalog surovin in izdelkov bo po napovedih Vačovnikove materialna škoda znašala približno 620 tisoč evrov.

Kljub temu pa direktorica Irena Vačovnik optimistično izpostavlja, da se intenzivno ukvarjajo s sanacijo in sodelujejo z ekipo 10 zaposlenih s celjske lokacije Cinkarne. Ta prizadevanja jim omogočajo, da strankam še vedno zagotavljajo potrebne izdelke, čeprav bo obdobje dostave manjših količin njihovih izdelkov trajalo nekaj časa.

Vačovnikova poudarja, da je zunanja pomoč zaposlenim v poslovni enoti Cinkarne v Mozirju ključna za nadaljnjo proizvodnjo, saj je potrebno nadomestiti že potrjene odpreme. Hkrati izpostavlja, da je okoli 20 odstotkov njihovih zaposlenih še vedno odrezanih od prometnih povezav in so tudi sami utrpeli veliko škodo v poplavah. Kljub težavam, ki so jih prinesle poplave, si prizadevajo ponovno vzpostaviti stabilnost ter obrat hitro povrniti v običajno delovanje. (SP)
Delovanje obrata Cinkarne v Mozirju je zaradi sanacije poplavljenih prostorov oteženo(Foto: Cinkarna Celje)

Galerija slik