november 3, 2023

Podjetju iz Mestinja štajerski gospodarski oskar

Podjetje MOS Invest iz Mestinja je prejelo priznanje štajerski gospodarski oskar 2022 v kategoriji najperspektivnejše podjetje štajerske regije. Podjetje je v lanskem letu ustvarilo okoli 888 tisoč evrov čistih prihodkov od prodaje in 342 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Podjetje MOS Invest širi poslovanje, od letošnjega maja prodaja tudi električno energijo. (Foto: MOS Invest)

Rast in visoka donosnost kapitala 
Podjetje MOS Invest d.o.o. je eno izmed podjetij skupine MOS in je bilo ustanovljeno konec leta 2019 z namenom posredovanja in dajanja v najem nepremičnin skupine in lastnih osnovnih sredstev, kot so različni stroji in oprema. "V letu 2022 se je podjetje odločilo za izgradnjo sončne elektrarne nazivne moči 188,70kW na strešnih površinah svojih objektov v Mestinju, sončna elektrarna je začela obratovati maja letos. Podjetje tako zdaj poleg svoje osnovne dejavnosti, dajanja nepremičnin in strojev oz. opreme v najem, prodaja tudi proizvedeno električno energijo na trgu. Kot podjetje želimo še v prihodnje vlagati v obnovljive vire energije," razlaga direktor Igor Kumer. Dodaja, da je podjetje imelo lani 2,5 zaposlenega, približno 888 tisoč evrov čistih prihodkov od prodaje in kar 343 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Čista donosnost kapitala (ROE) je pa bila 14,44. V letu 2023 Kumer pričakuje letni promet v višini približno milijon evrov.


Direktor podjetja MOS Invest Igor Kumer ob osnovni dejavnosti napoveduje tudi vlaganja v obnovljive vire energije. (Foto: Mos Invest)

Ključni dejavniki za uspeh podjetja 
V argumentaciji izbora, ki sta ga organizirali Štajerska gospodarska zbornica in Regionalna gospodarska zbornica Celje, je komisija zapisala: "Najperspektivnejša podjetja so tista, ki nenehno razvijajo svojo dejavnost, iščoč vedno nove poslovne priložnosti in poslovne povezave, ki zagotavljajo rast in razvoj podjetja. Poslovni kazalci podjetja MOS Invest d.o.o. za leto 2022 odražajo kvalitetno rast. Odlikuje jih fleksibilnost, visok dobiček ter izjemno smeli razvojni načrti tudi na področju investicij v obnovljive vire energije, kjer že v letu 2023 pričakujejo promet v višini okoli milijona evrov." Kumer je bil ob prejemu nagrade presenečen, saj da je niso pričakovali. Na vprašanje, kateri so bili ključni dejavniki, ki so vodili do uspeha podjetja in prejema štajerskega gospodarskega oskarja, pa odgovarja:

In kako se družbi uspeva prilagajati in razvijati v hitro spreminjajočem se poslovnem okolju ter ohranjati konkurenčno prednost?

Stavijo na trajnost, opozarjajo na preveliko obdavčitev plač
V podjetju igra precejšnjo vlogo tehnološki napredek, saj po navedbah Kumra sledijo zadnjim trendom pri nakupu opreme, kupujejo najsodobneješe stroje in osnovna sredstva, pri čemer stavijo na čim manjšo uporabo energentov. V MOS Investu so hkrati zavezani družbeni odgovornosti in trajnostnemu razvoju, razlaga Kumer:

Glede podpornega okolja, ki ga podjetnikom nudi država, pa bi si Kumer najbolj želel sprememb davčne politike na področju plač po vzoru sosednjih držav. Razlaga:

V podjetju MOS Invest si bodo tudi v prihodnje prizadevali širiti sončne elektrarne, še naprej bodo kupovalii električna vozila in najboljše stroje z minimalno porabo električne energije, dodaja Kumer o načrtih za prihodnost. (SP)


Podjetje MOS Invest je v kategoriji najperspektivnejše podjetje prejelo štajerski gospodarski oskar 2022. (Foto: MOS Invest)