oktober 5, 2023

Šmarska obrtno-podjetniška zbornica predstavila poklice devetošolcem

Devetošolci iz Obsotelja in Kozjanskega so imeli v Podčetrtku priložnost raziskati svet poklicev. Na predstavitvi, ki jo je organizirala Območna obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah, so spoznali 18 podjetij. Preverite, kakšni so vtisi šolarjev in kakšna pričakovanja imajo delodajalci.

Precej pozornosti je med mladimi vzbudil poklic gostinca, ki ga je predstavil Toni Golež iz šmarske gostilne Krpan. (Foto: Radio Štajerskival)

Kateri poklici na Šmarskem območju privabljajo mlade?
Dopoldne je v Podčetrtku Območna obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah pripravila predstavitev poklicev za približno 300 devetošolcev iz devetih šol v Obsotelju in Kozjanskem. Na dogodku je 18 podjetnikov in obrtnikov iz šmarske upravne enote mladim predstavilo svoje delo in zaposlitvene priložnosti. Učenci, ki se v tem času odločajo za nadaljevanje šolanja, so imeli priložnost spoznati različne poklice:

In kateri poklici so na šolarje naredili najboljši vtis?



Dogodek v Podčetrtku je razkril taznolike poklicne poti za mlade. (Foto: Radio Štajerski val)

Najbolj iskani poklici: v gradbeništvu, gostinstvu in turizmu
Območna obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah je za predstavitev izbrala poklice, ki so trenutno najbolj iskani v regiji, podobno kot drugod po Sloveniji. Gostilničar in predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OOZ Šmarje pri Jelšah Srečko Kunst je dejal, da so tovrstne predstavitve pomembne tako za mlade, ki razmišljajo o svoji poklicni poti, kot za delodajalce:

Slika na trgu dela v Obsotelju in na Kozjanskem je podobna kot drugod po Sloveniji in Evropi, razlaga Kunst in izpostavlja, da delavce potrebujejo praktično v vseh zaposlitvenih panogah:

Na šmarski obrtno-podjetniški zbornici so izpostavili, da na njihovem območju najbolj potrebujejo kadre v gradbeništvu, od preprostih gradbenih del do delovodij, inštalaterjev, krovcev in fasaderjev. Prav tako je veliko priložnosti za zaposlitev v gostinstvu, turizmu, dobrodošel pa bo tudi strokoven kader, kot so CNC operaterji, mehatroniki, strojni tehniki in lesarski strokovnjaki. Iskani so tudi vozniki in delavci v logistiki ter v avtomobilski industriji. 

Bodoči kader je na predstavitvi poklicev v Podčetrtku iskala tudi Steklarna Rogaška. (Foto: Radio Štajerski val)

Kaj o dogodku menijo obrtniki in podjetniki ?
Na predstavitvi poklicev v Podčetrtku je bila prisotna tudi Steklarna Rogaška, ki je šolarje popeljala v svet steklarstva skozi praktične ustvarjalne stekarske delavnice. Simona Bedenik, predstavnica šole, poudarja pomen takšnih dogodkov za ozaveščanje o poklicih v steklarstvu.

Še posebej dekleta so bila navdušena nad stojnico cvetličarne Jana iz Šmarja pri Jelšah. Mojca Pušnik, cvetličarka, pozdravlja takšne dogodke, vendar meni, da bi morali mladi imeti priložnost raziskati poklice že v nižjih razredih osnovne šole.



Mojca Pušnik iz cvetličarne Jana v Šmarju pri Jelšah je predstavila prednosti in izzive cvetličarskega pokllica. (Foto: Radio Štajerski val)

Veliko priložnosti za zaposlitev ponuja tudi podjetje Rajmax Kozje, ki je eno največjih delodajalcev na Kozjanskem z 38 zaposlenimi. Janko Rajgl, predstavnik podjetja, poudarja, da dajejo prednost zaposlovanju prebivalcev iz lokalnega okolja in da pri njih najdejo zaposlitev ljudje z različnimi izobrazbenimi profili. Prav tako ocenjuje, da so predstavitve poklicev pomembne pri izbiri bodoče poklicne poti.

Med mladimi je veliko zanimanja požela stojnica Gostilne Krpan iz Šmarja pri Jelšah. Poleg informativnih materialov so obiskovalce razveselili tudi s kulinaričnimi dobrotami. Toni Golež, gostilničar Krpana, pravi, da so takšni dogodki ključni za njihovo podjetje, ki trenutno zaposluje okoli rednih delavcev in nekaj študentov ter občasnih delavcev.



Poklic slaščičarja je zaradi obilice sladkih dobrot med šolarji pritegnil precej zanimanja. (Foto: Radio Štajerski val)

Še več utrinkov s predstavitve poklicev v večnamenski dvorani v Podčetrtku najdete v spodnji fotogaleriji. (SP)