december 29, 2020

Smučišča med varnostjo in izgubami

Že približno mesec dni bi, v normalnih razmerah, obratovala smučišča. Nekatera so sredi decembra sprejela prve smučarje te sezone, a so morala prejšnji teden zaradi vladnega odloka spet ustaviti svoje naprave. Odlok je med žičničarji povzročil precej nezadovoljstva. Preverili smo, kako je na Treh kraljih in na Rogli.

Smučišča je vlada zaprla, upravljalci menijo, da je smuka varna in opozarjajo na finančne posledice tega ukrepa. (Foto: FB Rogla)

Občine so premajhne, sploh za večja smučišča
RTC Jakec na Treh kraljih, smučišče nad Slovensko Bistrico, je svoje naprave zagnalo 12. decembra. Z začetkom sezone so bili zadovoljni. Smučišče na Rogli je smučarsko sezono začelo malo kasneje, 19. decembra. A Unitur, ki upravlja s smučišči na Rogli, je zaradi omejitve gibanja na občine in posledično majhnega obiska smučišča, naprave že tri dni za tem ustavil. "V primeru omejitve gibanja med občinami je glede na specifičnost občine Zreče z manjšim številom prebivalcev število smučarjev premajhno, da bi z obratovanjem lahko pokrili vsaj najnujnejše obratovalne stroške smučišča," so nam danes odgovorili iz podjetja. Ob božiču, ko je vlada dovolila prehajanje med občinami ter rekreacijsko dejavnost v drugih občinah, so sicer načrtovali smučišče znova odpreti, a tik pred zdajci je vlada z odlokom prepovedala obratovanje žičniških naprav. 

V imenu varnosti?
Skrbi upravljalcem povzročajo ukrepi, ki se tudi hitro spreminjajo in jim je zato težje slediti, pravijo na obeh smučiščih. Kot pravi direktor RTC Jakec Aleš Juhart, so za zaprtje smučišč izvedeli iz medijev. "Odlok je bil objavljen zgodaj zvečer z začetkom veljavnosti naslednji dan, kar pomeni, da smo zjutraj zagnali naprave in ko smo dobili obvestilo s strani združenja, dobesedno poslali smučarje domov in zaprli smučišče," pravi Juhart.

Ob tem Aleš Juhart meni, da vladni odlok ne bo dosegel pričakovanega učinka. "Na smučišču je bistveno več ljudi, sankačev, ki se zdaj res ne držijo ukrepov. Mi pa smo, ko je bilo dovoljeno smučanje, za ukrepe dosledno skrbeli. Nobeno smučišče v Sloveniji ni bilo niti opozorjeno, kaj šele kaznovano, za nespoštovanje ukrepov," razmišlja Juhart. Ukrep bo po njegovi oceni tako prinesel več težav, kot bi jih lahko prineslo normalno obratovanje smučišč. Prav tako bo zaradi zaprtja smučišča velik tudi izpad prihodkov.

Skrbi jih, ali bodo lahko delo omogočili vsem sodelavcem
Na to opozarja tudi Unitur, podjetje, ki mu zimska sezona prinese okoli 40 odstotkov prihodkov. Zamikanje začetka sezone izpad prihodkov še povečuje. Nadoknaditi ga ne bodo mogli, kar negotovost še povečuje, poudarjajo. "Poleg stalno zaposlenih sodelavcev v običajnih zimskih sezonah na Rogli dodatno zaposlujemo še 100 sodelavcev – nekateri od njih imajo specifična znanja, kot so žičničarji. Glede na negotovo situacijo pa se poraja vprašanje, ali na sklepanje novih pogodb sploh še lahko računamo oziroma ali bomo tudi v našem podjetju kmalu soočeni s situacijo in izzivi ohranjanja obstoječih delovnih mest," opozarjajo.

Upajo na smuko po novem letu
Ob tem v Uniturju verjamejo, da je smučanje varno. Poteka na prostem, ljudje so vedno opremljeni z rokavicami, šali, podkapami. "Postavili smo dodatne opozorilne table, s katerimi opozarjamo na upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugih pristojnih institucij za varno smuko," dodajajo. Zato upajo, da se bodo smučišča brez omejitev prehodov med občinskimi mejami odprla kmalu po novem letu. Pred tem pa si želijo predvsem jasnih in pravočasnih navodil pristojnih. (SP, TMG)

 

Povezani prispevki:

ŠE ENA SMUČARSKA SEZONA V SENCI KORONAVIRUSA TUDI NA ROGLI