oktober 15, 2023

Srečko Omerzel - Carjevič leta za odličnost v sadjarstvu

Kozjanski park že 14 let podeljuje naziv Carjevič leta najbolj prizadevnemu skrbniku visokodebelnega travniškega sadovnjaka v tekočem letu. Letos so ocenili 11 lastnikov travniških sadovnjakov v tem zavarovanem območju, največje število točk pa je dosegel Srečko Omerzel iz Gorjan, ki so ga ob Prazniku kozjanskega jabolka v Podsredi posadili na sadjarski prestol.

Srečko Omerzel odlikovan z nazivom Carjevič leta 2023 za ljubezen do narave. (Foto: Radio Štajerski val)

Carjevič leta: Varuh narave in visokodebelnih sadovnjakov
Srečko Omerzel iz Gorjan v občini Kozje z družino gospodari na 11 hektarjev veliki kmetiji, kjer se ukvarjajo s sadjarstvom, vinogradništvom, poljedelstvom in živinorejo. Njihova zemljišča se nahajajo na 360 metrih nadmorske višine, kjer uspevajo različne vrste sadnega drevja. Zaradi zahtevnih vremenskih razmer je kmetovanje tam precej težavno, zlasti zaradi močnega vetra v zimskem in spomladanskem času. Večina zemljišč je strma in ima plitvo prst, zato so skrbno izbrali mesta za sajenje sadnih rastlin. Omerzel pojasnjuje:

Na kmetiji z visokodebelnimi sadnimi drevesi prevladujejo jablane, hruške, orehi, slive in češplje. Pod visokodebelnimi sadnimi drevesi kosijo krmo in pasejo govedo. Kot je gospodar pripomnil, lahko prav govedo in divjad na mladih sadnih drevesih naredi nepopravljivo škodo, zato zaščiti mladih dreves posvečajo še posebno pozornost. Dreves ne škropijo. In kako se ubranijo škodljivcev?


Srečko Omerzel z delom v domačem sadovnjaku skrbi za ohranjanje narave in tradicije. (Foto: Adrijan Černelč)

Sadjarska letina je sicer po Omerzelovih besedah zelo odvisna tudi od vremena in letos je za njimi izjemno slabo leto:

Za stare sorte kozjanskih jabolk je med kupci veliko zanimanja. Tudi ob obilnih letinah jabolka hitro poidejo, pravi Omerzel:

Srečko travniški sadovnjak redno vzdržuje in ga obnavlja tudi s sadikami, ki jih sam vzgoji. Predvsem želi ohraniti avtohtone in tradicionalne kozjanske sorte sadja. V delu sadovnjaka, kjer ni bilo prisotnih dupel je skupaj z vnuki uredil tudi gnezdilnice za ptice. S svojim delom in načinom kmetovanja prispeva k ohranjanju narave, biotske raznovrstnosti in kozjanske krajine, so ob podelitvi naziva poudarili v Kozjanskem parku. Omerzel ob tem pravi:

Omerzel pravi, da bo podelitev naziva Carjevič leta dobrodošla spodbuda za nadaljne delo pri ohranjanju in oživljanju sadovnjaka. Priznanje v Kozjanskem parku podeljujejo za skrbno delo, trud in tudi spodbudo za nadaljnje vzdrževanje visokodebelnih sadnih dreves na območju Kozjanskega regijskega parka. Nekaj utrinkov s podelitve naziva si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.


Srečko Omerzel z družino ob podelitvi naziva Cerjevič leta 2023. Omerzelovi v sadovnjaku delujejo na trajnosten način in tako prispevajo k biotski raznovrstnosti Kozjanskega parka. (Foto: Radio Štajerski val)

Galerija slik